IDE U ZATVOR

Potvrđena najveća kazna za silovanje u RH: Čovjek-zvijer silovao je i vlastitu kćer, maloljetnicu i još dvije žrtve

P. N.

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Optuženik je već dva puta osuđivan zbog istovrsnog djela i to na dulje zatvorske kazne (osam godina zatvora zbog kaznenog djela silovanja dvije žrtve te jedinstvena kazna zatvora deset godina zbog kaznenog djela silovanja maloljetne kćeri i kaznenog djela rodooskvrnuća.Vrhovni sud je potvrdio maksimalnu kaznu za silovanje.


Deset godina i pet mjeseci zatvora dobio je 55-godišnjak koji je u studenome 2019. silovao maloljetnicu, a nakon toga prijetio njezinoj obitelji. Silovao je i vlastitu kćer.


Presuda je ovom odlukom postala pravomoćna.
Evo što je objavio Vrhovni sud:


“Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu optuženika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Karlovcu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za jedno kazneno djelo silovanja i jedno kazneno djelo prijetnje. Oba djela počinjena su u studenom 2019. Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora 10 (deset) godina i 5 (pet) mjeseci. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi.


Prijetio žrtvinu bratu


Optuženik je osuđen jer je silovao maloljetnicu (dob: 17 godina i 11 mjeseci). Kao prijatelj majke boravio je u kući žrtve. U večernjim satima počeo je dirati žrtvu po tijelu. Žrtva se nedvosmisleno protivila tjelesnom kontaktu i otimala. Optuženik je upotrijebio silu kako bi suzbio njen otpor. Čvrsto je držao za ruke i usprkos njenom otimanju i plakanju obavio nasilni spolni odnošaj. Tjedan dana poslije tijekom telefonskog razgovara zaprijetio je žrtvinom bratu, a potom poslao i SMS poruku prijetećeg sadržaja tražeći da žrtva povuče kaznenu prijavu. U postupku je javnost bila isključena za cijelu raspravu.


Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da utvrđene kazne zatvora za svako djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna zatvora odgovaraju težini počinjenih kaznenih djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika. Opravdano je utvrđenje maksimalne kazne za silovanje jer je optuženik već dva puta osuđivan zbog istovrsnog djela i to na dulje zatvorske kazne (osam godina zatvora zbog kaznenog djela silovanja dvije žrtve te jedinstvena kazna zatvora deset godina zbog kaznenog djela silovanja maloljetne kćeri i kaznenog djela rodooskvrnuća). Te kazne očito na njega nisu utjecale.


Višekratno osuđivan


Osim toga, optuženik je višekratno osuđivan i zbog kaznenih djela krađe, prijetnje i teške tjelesne ozljede. To pokazuje da je optuženik kriminalizirana osoba koja ne preže od činjenja najtežih seksualnih delikata te da je kriminalno ponašanje njegov ustaljeni način života. Zbog toga ga je nužno izdvojiti iz društva na dulje vrijeme. Otegotno je i što je žrtva u vrijeme događaja bila dijete, tj. nije imala navršenih 18 godina života te trpi značajne psihičke posljedice. Optuženik je iskoristio povjerenje ukućana s ciljem bezobzirnog zadovoljavanja vlastitih seksualnih potreba. Naročiti značaj i karakter otegotnih okolnosti opravdavaju utvrđenje najstrože kazne za silovanje (maksimalna kazna za taj oblik silovanja je deset godina zatvora). Olakotne okolnosti nisu pronađene.


Izrečenom jedinstvenom kaznom zatvor izrazit će se nužan i opravdan prijekor prema počiniteljima takvih odioznih kaznenih djela. Ujedno će se pokušati utjecati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog ponašanja, ali i pojačati svijest drugih građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno”, naveo je Vrhovni sud.