Vrhovni sud

Potvrđena kazna zatvora od 8 godina za krijumčarenje više od 250 kilograma marihuane skrivene u hladnjači

Šarlota Brnčić

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Osuđen je jer se povezao u zajedničko djelovanje s drugim osobama radi nabave, prijevoza i preprodaje većih količina marihuane s područja Republike Srbije na područje Europske unijeVrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka te potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženi D. M. proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Optuženik je osuđen na kaznu zatvora osam godina, a u kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se i dalje nalazi.


Osuđen je jer se povezao u zajedničko djelovanje s drugim osobama radi nabave, prijevoza i preprodaje većih količina marihuane s područja Republike Srbije na područje Europske unije. Na području Republike Srbije nabavili su 255,45 kilograma droge marihuane upakiranu u 324 paketa. Paketi su potom skriveni u prerađeno priključno vozilo – hladnjaču. Prostor krovne konstrukcije priključnog vozila je prilagođen za krijumčarenje droge. Optuženik se uputio kao vozač teretnog vozila s ovim priključnim vozilom unaprijed dogovorenom rutom preko Hrvatske u Njemačku. Tamo je planirana isporuka droge kupcima. Za te radnje optuženik je dobio 2.890 eura. Na graničnom prijelazu pri ulasku u Hrvatsku carinskim pregledom je pronađena sva skrivena droga u priključnom vozilu.


Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju je optuženik osuđen nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Kao olakotna okolnost cijenjena je dosadašnja neosuđivanost. Otegotna okolnost je velika kriminalna količina, odnosno da je riječ o 255,45 kg marihuane koja na crnom tržištu ima višemilijunsku vrijednost.
Ova kazna će u cijelosti ispuniti svrhu kažnjavanja u odnosu na optuženika. Kazna će u dovoljnoj mjeri utjecati i na optuženika da više ne čini kaznena djela te će se postići i svrha generalne prevencije. Od optuženika je oduzeto 2.890 eura kao imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.