Optužnica uzgajivačima

Posadili najmanje 7728 sjemenki konoplje i uzgojili biljke čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto THC-a

Šarlota Brnčić

ilustracija

ilustracija

Narasle do visine u prosjeku od oko 163 cm i sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuanaZadarsko Općinsko državno odvjetništvo okončalo je istragu i optužilo četvoricu muškaraca rođenih 1963., 1965., 1978. i 1978. godine, svi hrvatski državljani, zbog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama.


Optužnicom se terete da su od rujna 2020. godine do kraja kolovoza ove godine, u Zadru i Islamu Grčkom, na dijelu čestice zemlje na kojoj je tvrtka prvookrivljenika prijavila dopuštenu sadnju industrijske konoplje, postupili prema prethodnom međusobnom dogovoru u cilju da se nepripadno materijalno okoriste proizvodnjom i daljnjom prodajom droge na ilegalnom tržištu.


Nadalje, da su, nakon što je drugookrivljenik povezao trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika sa prvookrivljenikom (vlasnik jednog trgovačkog društva i zakupac dijela čestice zemlje u vlasništvu Republike Hrvatske) zajednički stvorili plan kako će na dijelu tog polja tj. na površini od 21.000 kvadratnih metara zasaditi i uzgojiti konoplju tipa droge marihuana.
Trećeokrivljenika da je za posao sadnje marihuane osigurao novčana sredstva, te pribavio najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa droge marihuane, kao i materijal potreban za izgradnju plastenika neophodnog za rast sadnica. Tereti ih se da su zajedno izgradili plastenik i angažirali više osoba koje su sadile sjemenje u plastične posude.


Prvookrivljenika, drugookrivljenika i četvrtookrivljenika da su zalijevali tako posađene sadnice i brinuli se o njihovu rastu, dok se trećeokrivljenika tereti da je financirao troškove podizanja sadnica, kao i plaćanje radnika na plantaži, za što je prvookrivljeniku isplatio više od 100.000 kuna.


Stavlja im se na teret da su posadili najmanje 7728 sjemenki konoplje tipa marihuane na dijelu zemljišta te da su vodili brigu o rastu i uzgoju posađenih biljaka konoplje tipa marihuane čije lišće i cvjetni vrhovi sadrže više od 0,3 posto tetrahidrokanabiola (THC-a), a te biljke su narasle do visine u prosjeku od oko 163 cm i sadrže 8.860,15 kilograma droge marihuana.


U optužnici je predloženo i produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.