Riješili slučaj

Policija za 3,5 sata uhitila pljačkaše bankomata u Malinskoj, objavili video akcije

Vladimir Mrvoš

Foto Screenshot YouTube Kanal MUP-a RH i policije

Foto Screenshot YouTube Kanal MUP-a RH i policije

Trojicu počinitelja uhitili su u kući na Krku, pronađeno je i oduzeto 799.600 kuna.Policija je vrlo brzo riješila slučaj pljačke bankomata u Malinskoj, a akteri ovog zločina izvršili su i pljačke bankomata na Hreljinu i nedavno na Turniću.O rezultatima ove uspješne akcije i kriminalističkog istraživanja, koje su proveli policijski službenici Službe općeg kriminaliteta u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Krk, novinare su na izvanrednoj konferenciji za medije izvjestili zamjenik načelnika Policijske uprave primorsko goranske, Hari Brnad i voditeljica Službe općeg kriminaliteta, Blaženka Ćaćić te glasnogovornica Ankica Kolić.


Uhićeni u kući na Krku
Hari Brnad čestitao je djelatnicima Službe općeg kriminaliteta, Policijske postaje Krk i Jedinice specijalne i interventne policije, na efikasno određenoj akciji.


Na konferenciji je prikazana i snimka kako su nedugo nakon provale u bankomat u Malinskoj, trojicu počinitelja u obiteljskoj kući na području otoka Krka uhitili policijski službenici Jedinice specijalne i interventne policije.Pretragama kuće te dva osobna vozila na području otoka Krka, pronađeno je i oduzeto 799.600 kuna, a osim novca, pronađeno je vozilo s kojim je počinjena pljačka, dijelovi bankomata, kao i predmeti korišteni za počinjenje ovih kaznenih djela.


Kriminalci su u ovom napadu na bankomat koristili plinske boce s priključenim ventilima i plastičnim crijevom, pajser, bušilice i drugi alat, baterije i prekidače, mobitele, te ukradene njemačke registracijske pločice.


Provalili u bankomate na Hreljinu i Turniću


Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su trojica uhićenih hrvatskih državljana starosti 23, 46 i 53 godina, u četvrtak su u 6 sati ujutro izazvali eksploziju bankomata u Malinskoj te oštetivši bankomat otuđili novac i pobjegli s mjesta događaja.


Prvoosumnjičeni 46-godišnjak i drugoosumnjičeni 53-godišnjak sumnjiče se da su ove godine, također izazivanjem eksplozije provalili u bankomate na području Hreljina i to 22. veljače te nedavno na području Turnića u Rijeci, točnije 13. lipnja.U tim djelima oštećene su Erste i HPB, a počinitelji su ukrali ukupno oko 1.386.000 kuna.


Rezultatima zadnje pljačke kriminalci se nisu okoristili jer je 799.600 kuna pronađeno.


Što se tiče štete na bankomatima te drugim objektima, a to su trgovina i noćni klub šteta nakon eksplozije penju se na više desetaka tisuća kuna.


Za što su prijavljeni


Zbog sumnje na počinjenje najmanje po tri kaznena djela teških krađa i po tri kaznena djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nadležnom državnom odvjetništvu kazneno su prijavljeni prvo (46) i drugoosumnjičeni (53) hrvatski državljani, dok je trećeosumnjičeni 23-godišnji hrvatski državljanin osumnjičen i prijavljen za istovrsna kaznena djela, počinjena na području Malinske.Osim za pljačku bankomata, 46-godišnjak je kazneno prijavljen i za krivotvorenje isprava, odnosno osnovano se sumnja da je na osobno vozilo korišteno u počinjenju kaznenog djela na području Malinske, postavio nepripadajuće njemačke registracijske pločice, koje su u ožujku ove godine ukradene u Rijeci s drugog osobnog vozila.


Sva trojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku, a kriminalističko istraživanje se nastavlja.


Brand je naveo da podnošenjem kaznene prijave ne završava kriminalističko istraživanje te će se sva saznanja dostaviti drugim službama, a to su porezna, carina i drugi kako bi poduzeli mjere koje su u njihovoj nadležnosti.


– Bez obzira na ovakva kaznena djela građani mogu biti sigurni jer je stanje sigurnosti na području Policijske uprave primorsko-goranske dobro, kako inače tako i u turističkoj sezoni, rekao je Brnad, te pohvalio građane koji su i u ovom kriminalističkom istraživanju doprinijeli prikupljanju dokaza.


“Da je više boje” bankomati ne bi bili napadnuti


– Neke bankarske institucije poduzele viši nivo zaštite te njihovi bankomati više nisu meta napada, rekao je Hari Brnad.


Naime, neke banke još nisu u svoje bankomate instalirale inteligentni sustav za neutralizaciju novčanica (Intelligent Banknote Neutralisation Systems, IBNS) koji u slučaju napada na bankomat novčanice oboji.


Uređaj se aktivira kada kriminalci otvore zaštićeni spremnik s novcem, pa zahvaljujući tim sustavima ukradene su novčanice neupotrebljive i nevrijedne.Novčanica obojena IBNS‑om upija boju, koja je obično jača na rubovima novčanice, a zaštitne boje su svijetloljubičasta, zelena, plava, crvena ili crna.


Kemikalije kojima se kriminalci služe u pranju obojenih novčanica mogu promijeniti njihovu boju. Osim toga, mogu promijeniti izvornu boju novčanice te oštetiti ili čak izbrisati zaštitna obilježja.


Međutim, to ne znači da su sve obojene novčanice ukradene.


Novčanice koje na sebi imaju vrlo svijetle mrlje ili tek nekoliko malih obojenih površina i čiji rubovi nisu oštećeni najvjerojatnije su slučajno obojene curenjem tinte.