Akcija MUP-a

Policija upala u cajkaške klubove nakon ponoći, zatekli zaraženog tipa, objavili su snimku

Portal Novi list

Foto MUP

Foto MUP

U ugostiteljskom objektu u kojem je u tom trenutku bilo više od 170 osoba, zatekli su 23-godišnjeg muškarca, zaraženog koronavirusom, kojem je određena mjera liječenja u kućiZagrebačka policija, zajedno s Državnim inspektoratom i Službom za inspekcijske poslove Civilne zaštite Zagreb provela je raciju u ugostiteljskim objektima na području Maksimira, na Donjim Sveticama.


Legitimirali su ukupno 239 osoba, a u jednom ugostiteljskom objektu, u kojem je u to vrijeme bilo više od 170 osoba, zatekli su 23-godišnjeg muškarca, zaraženog koronavirusom, kojem je određena mjera liječenja u kući.


Protiv njega će biti provedeno kriminalističko istraživanje, zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti. U oba ugostiteljska objekta inspektori su uočili kršenje mjera, u vidu broja osoba, razmaka među gostima, kao i prekoračenja radnog vremena.
MUP je potanko opisao tijek racije, a o svemu su objavili i snimku:“U ugostiteljskom objektu na Donjim Sveticama legitimirana je ukupno 61 osoba, a od strane Državnog inspektorata utvrđeno je prekoračenje radnog vremena u skladu s odredbom 9a Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te je objekt zatvoren za daljnji rad usmenim rješenjem na 30 dana, odnosno do okončanja njihovih mjera.


Protiv tri osobe podneseni su prekršajni nalozi zbog kršenja odredbi članka 16. Zakona o osobnoj iskaznici. Prema muškarcu starosti 33-godine uporabljena su sredstva prisile zbog vrijeđanja i omalovažavanja službenih osoba te će isti biti prijavljen zbog prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.Od strane Inspektora Civilne zaštite utvrđene su i nepravilnosti u vidu kršenja Odluka Stožera Civilne zaštite u smislu broja osoba u ugostiteljskom objektu, razmaka između stolica kao i prekoračenja radnog vremena.


Zbog utvrđenog će, protiv odgovorne osobe, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz čl. 180. Kaznenog zakona te će osoba biti predana u zakonskom roku pritvorskom nadzorniku.Na drugoj lokaciji, u noćnom baru, policija je legitimirana je ukupno 178 osoba. Od strane Državnog inspektorata utvrđeno je prekoračenje radnog vremena u skladu s odredbom 9a Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te je i taj objekt zatvoren za daljnji rad usmenim rješenjem na 30 dana odnosno do okončanja mjera.


Protiv tri osobe podneseni su prekršajni nalozi zbog kršenja odredbi članka 16. Zakona o osobnoj iskaznici. Prema muškarcu starosti 28-godina uporabljena su sredstva prisile, a nakon prekršajne obrade uručen mu je prekršajni nalog zbog odbijanja davanja osobne iskaznice na zahtjev policijskog službenika.Nadalje, 23-godišnji muškarac zatečen je kao gost u tom objektu, gdje je bilo više od 170 osoba, unatoč određenoj mu mjeri „COVID – LIJEČENJE U KUĆI“, a zbog čega će protiv njega biti će provedeno kriminalističko istraživanje zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz čl. 180 Kaznenog zakona.


Od strane Inspektora Civilne zaštite utvrđene su nepravilnosti, u vidu kršenja Odluka Stožera Civilne zaštite o broju osoba u ugostiteljskom objektu, razmaku između gostiju, i prekoračenju radnog vremena.Zbog utvrđenog, će protiv odgovorne osobe, nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog počinjenog kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz čl. 180. Kaznenog zakona te će osoba biti predana u zakonskom roku pritvorskom nadzorniku”, poručuju u policiji.