NAORUŽANI I OPASNI

Policija uhvatila “trojku” koja je na Rastočinama podmetnula požar: Poznati su od ranije i nije im prvi put

Šarlota Brnčić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Za njih je potvrđeno da stoje iza bacanja eksplozivne naprave u ožujku na Rastočinama te u dva navrata u veljači na kuću na Kantridi.Rasvijetljene su okolnosti jučerašnjeg požara u kojem je na Rastočinama oštećeno šest automobila, a uslijed širenja plamena i drugi predmeti.Nije se radilo o eksplozivnoj napravi, kao što se to možda u prvim trenucima mislilo već o klasičnom slučaju namjernog izazivanja požara.


Foto galerija: Policija uhvatila trojku s Rastočina Foto: Vedran Karuza
Riječka policija je u roku od samo četiri sata detektirala moguće počinitelje, uhitila i privela ukupno šest osoba, a da su bili na itekako dobrom tragu, zorno govori činjenica da upravo trojica od ukupnog broja sumnjivaca, stoje iza podmetanja požara.


Nesumnjivo je to potvrđeno pretragama njihovih domova i automobila, a gdje su pronađene određene količine eksplozivnih sredstava, vatrenog oružja, droge, mobitela i novaca.


Policija je pretragama konkretno pronašla i oduzela dvije ručne bombe iste vrste kao i one koje su korištene za počinjenje kaznenih djela, automatski pištolj s pripadajućim spremnikom i jednim streljivom, stotinjak komada različitog streljiva, od čega dio sačmenog streljiva, ručno rađenu kuburu, spremnik za pištolj i druge dijelove oružja, oko 350 grama amfetamina, nešto više od 130 grama marihuane, desetak grama kokaina, razne tablete i druge tvari s popisa droga, digitalne vage, veći broj mobitela i SIM kartica te druge pripadajuće opreme, uređaj za ometanje signala, dva prijenosna telekomunikacijska uređaja, kanistar i boce sa zapaljivom tekućinom, novac u domaćoj i stranoj valuti i druge predmete koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.


Foto galerija: Požar na Rastočinama Foto: Vedran Karuza


Također je za njih potvrđeno da stoje iza bacanja eksplozivne naprave u ožujku na Rastočinama te u dva navrata u veljači na kuću na Kantridi.


– Opravdano sa paljevinom vozila dovodimo u vezu dvije osobe, a treću za posjedovanje oružja.


Od 22. veljače na ovamo sumnjiče se za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom u dva navrata na objekt stanovanja i u jednom navratu na automobil.


Šteta je minimalno pola milijuna kuna, istaknuo je na izvanrednoj konferenciji za novinare načelnik Sektora kriminalističke policije Robert Tomac.


Osumnjičeni su od ranije poznati policiji te su već evidentirani kao počinitelji kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta i zlouporabe opojnih droga.


Još se utvrđuje da li se radilo o obračunu, a svi su hrvatski državljani, punoljetni i sa prebivalištem u Primorsko-goranskoj županiji.


Tereti ih se za ukupno 17 kaznenih djela, a danas su predani pritvorskom nadzorniku zbog postojanja opravdanih razloga da im se odredi istražni zatvor.