Koordinirana operacija

Policija uhitila 17 krijumčara u akciji Europola: Trgovali su oružjem, drogom, migrantima…

Portal Novi list, Hina

Foto Europol

Foto Europol

Diljem Europe uhićeno je 566 osoba te otkriveno 2229 nezakonitih ulazakaHrvatska policija uhitila je 17 krijumčara u sklopu koordinirane akcije u jugoistočnoj Europi u kojoj je sudjelovalo 26 zemalja uz podršku Europola, Interpola i niza međunarodnih struktura.


Tijela za provedbu zakona djelovala su zajednički od 13. do 18. studenoga protiv trgovanja vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima te visokorizičnih kriminalnih mreža, tijekom koordiniranih zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a u jugoistočnoj Europi (EMPACT JAD SEE).


Ukupno je 26 zemalja diljem Europe sudjelovalo u ovim opsežnim koordiniranim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, INTERPOL-a i niza međunarodnih struktura.


Uključeno više od 22.000 službenika
Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage.Španjolska je koordinirala operativne aktivnosti, a Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka.


Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU-a i posebnih operacija u uključenim zemljama.


Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organiziranog kriminala diljem Europe surađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a.


Pristup vođen obavještajnim podacima i prekogranična operativna suradnja uključivali su zajednički rad više od 22.000 službenika iz uključenih tijela.Operacijom se koordiniralo iz međunarodnog koordinacijskog centra uspostavljenog u Skopju (Sjeverna Makedonija) gdje su se nalazili službenici koji su predstavljali uključena tijela kako bi olakšali međunarodnu suradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu. Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža.


Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija tijekom zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a te je podržavao operativnu koordinaciju. Europol je također uputio stručnjake na teren kako bi pružali analitičku podršku službenicima na terenu u realnom vremenu.


Što se sve postiglo?


Nizozemska je na granične prijelaze u Grčkoj i Crnoj Gori uputila dva tima s posebnom opremom za skeniranje. Frontex je na vanjske granice uputio stručnjake i opremu.Globalni rezultati EMPACT zajedničkih akcijskih dana 2023.:


 • 22 488 uključenih službenika
 • 163 pokrenutih istraga
 • provjereno ukupno 288 774 subjekata
 • provjerene 215 273 osobe
 • provjereno 67 277 vozila
 • 5 225 poštanskih pošiljaka/paketa
 • pretraženo 999 objekata
 • otkriveno 2 229 nezakonitih ulazaka
 • 566 uhićenja (od kojih 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem vatrenim oružjem, 89 povezanih s drugim kaznenim djelima)
 • otkriveno 114 krivotvorenih isprava


Zapljene uključuju:


 • 310 komada oružja (84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, 7 karabina, 6 sačmarica, 4 komada prepravljenog oružja, 2 zračnice, 42 komada ostalog oružja)
 • 20 206 komada streljiva
 • gotovo tona droge, uključujući 626 kg kokaina, gotovo 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane.

Kibernetičke kontrole


Kibernetičke kontrole koordinirane sa zajedničkim akcijskim danima u jugoistočnoj Europi 2023.


Kibernetičke kontrole uspostavljene su tijekom trajanja operativne faze zajedničkih akcijskih dana u jugoistočnoj Europi 2023. u razdoblju od 13. do 18. studenog 2023. godine.Kibernetičke kontrole bile su usmjerena na praćenje i istragu aktivnosti na različitim mrežnim stranicama, forumima i trgovinama na otvorenom internetu i dark webu kao i na aplikacije za razmjenu poruka i društvene mreže.


Cilj operativnih aktivnosti bio je otkriti nezakonito trgovanje vatrenim oružjem te prikupiti dodatne informacije o identificiranim metama. Kriminalistička istraživanja provedena putem interneta također su bila usmjerena na aktivnosti koje bi mogle biti povezane s operativnim radnjama na terenu.


Istrage su na izvornim jezicima proveli službenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Moldove, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine. Stručnjaci su navedene aktivnosti proveli na usklađen način, pri čemu se operativnim aktivnostima koordiniralo iz koordinacijskog centra zajedničkih akcijskih dana koji je bio smješten u Skopju, Sjeverna Makedonija.Tijekom aktivnosti kibernetičkih kontrola, istražitelji su otkrili 120 meta (računa i/ili osoba) povezanih s trgovanjem vatrenim oružjem, od kojih 94 na aplikacijama za razmjenu poruka, 11 preko trgovina te 10 na drugim mjestima na otvorenom internetu i 5 na dark webu.


Tko je sve sudjelovao?


Svi sudionici zajedničkih akcijskih dana


Države članice EU-a: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska.


Treće zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Ujedinjena Kraljevina.Agencije EU-a: Europol, Eurojust, Frontex


Međunarodni i institucionalni partneri: EUBAM, IPA/2019 (Projekti sufinancirani sredstvima EU-a: “Potpora EU-a jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima na zapadnom Balkanu” i “Borba protiv teškog kriminala na zapadnom Balkanu”), SEESAC (Centar za kontrolu malog i lakog oružja za jugoistočnu i istočnu Europu), SELEC (Centar za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi), UNDP i UNODC.


Milina: Postigli smo zavidne rezultate


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je novinarima u Hrvatskom saboru da je hrvatska policija sudjelovanjem u Europskim akcijskim danima postigla rezultate, te da se etablirala na međunarodnoj razini.“Imali su rezultate u suzbijanju organiziranog i teškog kriminala, uhićeno je 17 krijumčara i 30 osoba te je pronađena jedna puška na području četiri policijske uprave”, istaknuo je Milina.


Istraga uhićenih policajaca tek slijedi


Vezano za uhićenje trojice voditelja sisačko-moslavačke policije te dvojice policajaca zbog lažiranja službenih izvješća i podnijeli neistinite kaznene prijave, rekao je da istraga tek slijedi.Dodao je kako može tek potvrditi ono što je objavio i Uskok, da su policijski službenici nakon postupanja praktički prijavili nepoznatu osobu za počinjenje teškog kaznenog djela, a rukovoditelji zanemarili dokaz na temelju kojega se osnovano sumnja da su počinili kazneno djelo.


Božinović: Teško razumljivo postupanje policajaca


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je u Saboru podnio izvješće o radu policije za 2022. rekao je novinarima da mu je “teško razumljivo postupanje policijskih službenika i njihovih rukovoditelja nakon događaja”.“Mogu razumjeti želju policajaca u borbi protiv nositelja kriminala, međutim hrvatska policija mora djelovati u skladu sa zakonom. U suprotnom reagira sustav, policijski i državnoga odvjetništva, i ovo su nažalost posljedice”, dodao je.


Ustvrdio je da su rezultati policije “bolji nego ikad” u suzbijanju kriminala u Hrvatskoj.


“Što se tiče povjerenja policiji, svi rezultati policije govore o tome da nije slučajno Hrvatska označena kao jedna od najsigurnijih zemalja u Europi i svijetu. Rezultati su bolji nego ikad otkad se vodi statistika kriminaliteta u Hrvatskoj”, kazao je Božinović.