Transparent na Kustošiji

Policija privela šest osoba zbog transparenta s govorom mržnje

Hina

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER

Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji drže natpis "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U' koje je pretvoreno u ustaški simbolZAGREB Zagrebačka policija provodi kriminalističko istraživanje nad šest osoba koje se sumnjiči za izvješavanje transparenta kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom.


Kriminalističko istraživanje provodi se u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, priopćila je u subotu Policijska uprava zagrebačka.


Policija je u petak izvijestila da je privela četiri osobe koje povezuje s izvješavanjem natpisa s govorom mržnje dan ranije u zagrebačkom naselju Kustošiji.
Navodi kako su u četvrtak u večernjim satima zaprimili dojavu o narušavanju javnog reda i mira u Kustošijanskoj ulici, pa su odmah na mjesto događaja uputili policajce koji tamo nisu zatekli niti neposredno svjedočili ponašanju vezano za dojavu o remećenju javnog reda i mira.


No, ističu, poduzeli su radnje kako bi započeli kriminalističko istraživanje.


”S obzirom na naknadno objavljenu fotografiju na pojedinim društvenim mrežama, u to kriminalističko istraživanje bit će uključeno i utvrđivanje okolnosti njenog nastanka”, kazali su u policiji.


Na fotografiji objavljenoj na društvenim mrežama nalazi se nekoliko Dinamovih navijača koji drže natpis “J..at ćemo srpske žene i djecu”, uz slovo ‘U’ koje je pretvoreno u ustaški simbol.


Uz to, mladići koji su stajali na zidiću na kojem piše “Dinamo svetinja” izvijesili su i zastave HOS-a.


Fotografiju je u petak na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je premijer Andrej Plenković istoga dana osudio taj čin.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u petak da će policija riješiti svaki slučaj pozivanja na nasilje i etničku netrpeljivost.