Udruga Pravednik

Policija Marka Franciškovića i suradnike sumnjiči za poticanje na terorizam, evo o kome se tu radi

Hina, Portal Novi list

Marko Francišković / Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Marko Francišković / Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Među uhićenima su Marko Francišković i Natko Kovačević. Francišković je bio jedan od govornika na nedavno održanom prosvjedu protiv covid potvrda u Zagrebu i Šibeniku, dok mediji za Kovačevića ističu da 2016. godine gostovao u HRT-ovoj emisiji u kojoj je iznio rekao da Bill Gates ''želi pobiti Hrvate''Kriminalistička policija u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području pet policijskih uprava provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno više osoba osumnjičenih za javno poticanje na terorizam, priopćilo je Ravnateljstvo policije.


Za to je kazneno djelo predviđena od jedne do čak 10 godina zatvora.


U policiji ističu da istražuju sumnje u “radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte”.


Teoretičari zavjera
Prema pisanju medija, među uhićenima su članovi udruge nazvane Pravednik, Marko Francišković i Natko Kovačević.


Francišković je bio jedan od govornika na nedavno održanom prosvjedu protiv covid potvrda u Zagrebu i Šibeniku, dok mediji za Kovačevića ističu da 2016. godine gostovao u HRT-ovoj emisiji u kojoj je iznio teoriju prema kojoj osnivač i vlasnik Microsofta Bill Gates ”želi pobiti Hrvate”.


Policija je precizirala da se kriminalističko istraživanje provodi na području zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i liko-senjske Policijske uprave, odakle su i osobe koje se nalaze pod nadzorom policije.


Tijekom današnjeg i narednih dana provodit će se dokazne radnje pretraga objekata, vozila i druge opreme važne za ovo istraživanje, zaključuje Ravnateljstvo policije.


Traži uvođenje radnih logora


Podsjetimo, Marko Francišković je nakon velikog prosvjeda protiv covid potvrda u Zagrebu dio prosvjednika doveo pred zgradu HRT-a. Zahtijevali su su da ih HRT pusti u program uživo kako bi se obratili narodu.


U naumu ih je spriječila interventna policija.


Dok Francišković sebe opisuje kao publicista, ekonomista i antiglobalističkog i euroskeptičkog političkog aktivista, u javnosti je postao poznat 2007. godine, zahvaljujući svojem radu “Program nacionalnog opstanka”, u kojem je iznio ekstremistički program.


Zalagao se za uvođenje izvanrednog stanja u Hrvatskoj, ukidanje Sabora i političkih stranaka i “kristocentričnu ekonomiju” kroz uspostavljanje radnih logora za “izdajnike, pljačkaše”. Prema Franciškovićevom tumačenju, logoraši bi tako odradili svoj “dug naciji”.


Prešao na islam i želi šerijat u Hrvatskoj


Iz nekog razloga, zahvaljujući iznesenom u tom radu, bio je suradnik Ante Lauca s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, oca Gordana Lauca, na njegovom znanstvenom projektu.


Ante Lauc branio je svog suradnika 2007. godine riječima: “On razvija kristocentričnu ekonomiju koja se ne zasniva na novcu kao primarnom kapitalu, nego na Bogu”.


Godine 2013. Francišković je prijetio oružjem Ranku Ostojiću. Osuđen je na boravak u psihijatrijskoj ustanovi i mjeru prisilnog liječenja.


Nakon izlaska s liječenja Francišković je prešao islam. Prije dvije godine objavio je knjigu “Hrvatski džihad”, u kojoj traži uvođenje šerijata u Hrvatsku.