"Međusobno su se šalili"

Policija pokušala objasniti zašto su držali nogu na vratu čovjeka koji je spasio Zagreb

Portal Novi list

Foto Domagoj Vorberger / Facebook Trnje - na posljednjoj liniji obrane

Foto Domagoj Vorberger / Facebook Trnje - na posljednjoj liniji obrane

Nad njime su uporabljena sredstva prisile što je trajalo nekoliko sekundi, a što je prikazano na fotografiji, dok je njegovo protupravno ponašanje, koje je tome prethodilo, trajalo desetak minuta", poručili su iz zagrebačke policijeZagrabačka policija u priopćenju je pokušala objasniti zašto su onako brutalno priveli Zagrepčanina Tihomira Blagusa, koji je u petak bio prisiljen provaliti u ustavu Hrvatskih voda, kako bi svoje susjedstvo, ali i dobar dio Zagreba spasio od poplave uslijed velikog nevremena.


Zahvaljujući Blagusu uspješno je otvoren kanal prema Savi te spašena imovina brojnih njegovih sugrađana, no policija je potom tog čovjeka odlučila poprilično brutalno privesti.


Snimka i fotografija njegova privođenja objavljeni su na društvenim mrežama.


Čemu lisice?
“Ovako izgleda uhićenje našeg Tihomira. Noga na vratu??? Zar nismo nedavno vidjeli što se u Americi desilo zbog sličnog policijskog postupka. Važno je za napomenuti Tihomir se nije opirao uhićenju. I čemu onda ovakav postupak? Čemu lisice?”, stoji uz fotografiju.


Tihomir Blagus u nedjelju je ispričao što se dogodilo.


“Prolazi neki čovjek, kaže mi gore ti je policija, da Hrvatske vode rade prijavu za tužbu zbog provale koja se dogodila noć ranije”, rekao je.


Otišao je do policajaca i priznao im: “Ja sam provalio”.Počeo ih je snimati, dok su oni snimali ustavu. Policajac mu je, rekao je Blagus, izbio mobitel iz ruke rekavši mu da ga ne smije snimati.


Trajalo je samo “nekoliko sekundi”


Evo kako je policija pokušala objasniti zašto su onako brutalno priveli Tihomira Blagusa:


“Vezano za danas javno objavljenu snimku o postupanju policije tijekom događaja koje se dogodio prije tri dana ističemo kako je Policijska uprava zagrebačka 25. srpnja 2020. godine oko 12.20 sati zaprimila dojavu o provali u objekt javnog poduzeća Hrvatske vode na adresi u Zagrebu, Trnjanski nasip.


Na mjesto događaja, nakon dolaska policijskih službenika i tijekom provođenja potrebnih službenih radnji, došao je 54-godišnjak koji je snimao postupanje policijskih službenika na mjestu događaja gdje je bilo potrebno provesti očevid, a što su mu policijski službenici zabranili sukladno čl. 66. st. 2. točka 2. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.


Na izdana mu upozorenja, on je nastavio sa snimanjem mjesta događaja nakon čega mu je izdana i naredba da preda mobitel. Nakon predaje mobitela, udaljio se na primjerenu udaljenost da bi potom ponovno pokušao ući upućujući policijskim službenicima vulgarne psovke.Na upozorenja da se primiri se oglušio te zamahivao rukama u smjeru policijskog službenika. Na naredbu koja je uslijedila nakon upozorenja da prestane s protupravnim ponašanjem također se oglušio zbog čega su nad njime uporabljena sredstva prisile što je trajalo nekoliko sekundi, a što je prikazano na fotografiji, dok je njegovo protupravno ponašanje, koje je tome prethodilo, trajalo desetak minuta”, poručili su iz zagrebačke policije.


“S policajcima se međusobno šalio”


Nakon što je upozoren da će zbog narušavanja javnog reda i mira biti priveden u službene prostorije 54-godišnjak je i dalje nastavio s opisanim ponašanjem, nastavljaju iz zagrebačke policije, oglušio se na naredbu zbog čega su ga policijski službenici, radi pružanja aktivnog otpora, uz uporabu sredstava prisile priveli u službene prostorije.


“Prilikom uporabe sredstava prisile nitko od sudionika nije ozlijeđen. Provedenim kriminalističkim istraživanjem je potvrđena sumnja da je 54-godišnjak, pod utjecajem alkohola (0,88 g/kg), počinio prekršaje iz članka 13. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega su policijski službenici podnijeli optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu”, dodaju.


Iz zagrebačke policije odlučili su iskoristiti ovu priliku, a da bi informirali javnost da snimanje policijskog službenika prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti od strane građana audio – video uređajem, bez njegove izričite privole, predstavlja kršenje Opće uredbe o zaštiti podataka “budući da za takvu obradu osobnih podataka ne postoji pravni temelj niti zakonita svrha, kao što je i zabranjeno snimati mjesto događaja”.


“Javno objavljena snimka i fotografija prikazuje sam kraj policijskog postupanja, odnosno uskraćuje osobu za uvid u cjeloviti događaj. Takvim se načinom nameće javnosti nevjerodostojan uvid u cjelokupnu situaciju i navodi na krivi zaključak.


Tome u prilog govori i činjenica da je predmetni gospodin u medijskim nastupima izjavio da je došlo do naguravanja između njega i policijskih službenika te da su policijski službenici tijekom provođenja prekršajne obrade bili korektni prema njemu i da se s njima međusobno šalio”, kažu u PU zagrebačkoj.