Toolkits Sets i Makita Sets

Policija otkrila počinitelja pet računalnih prijevara počinjenih preko Facebooka

Šarlota Brnčić

Reuters

Reuters

Komunikacija se odvijala isključivo preko Facebook Messengera u kojoj počinitelj zahtijeva od osobe da mu pošalje svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao naplatiti alat koji prijevarno prodajeDjelatnici PU vukovarsko-srijemske podnijeli su kaznenu prijavu protiv 23-godišnjeg državljanina Srbije zbog sumnje u pet kaznenih djela „Računalna prijevara“ na području Vukovarsko-srijemske županije.


U razdoblju od 15. rujna 2019. godine do 27. kolovoza 2020. godine, 23-godišnjak je u pet navrata prijevarom oštetio pet osoba u dobi od 33, 37, 38, 48 i 60 godina za novčani iznos od 120.000 kuna ukupno.


Osumnjičeni 23-godišnjak je na društvenoj mreži “Facebook” sačinio profil naziva “Toolkits Sets” (kasnije preimenovan u „Makita Sets“) na kojoj oglašava prodaju radnih alata.
Komunikacija se odvijala isključivo preko Facebook Messengera u kojoj počinitelj zahtijeva od osobe da mu pošalje svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao naplatiti alat koji prijevarno prodaje.


Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke, iskorištava osobne podatke i podatke s kartica tako da s kartica skida sav novac te na taj način oštećuje osobe za velike novčane iznose.


Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranica „Toolkits Sets“ i „Makita Sets“, te da ne daju svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.