Strava na autocesti

Policija objavila što čeka vozača autobusa koji je zaspao i skrivio tragediju s 10 poginulih

Portal Novi list, Hina

Foto Ivica Galović Pixsell

Foto Ivica Galović Pixsell

Ovisno za koju se klasifikaciju djela bude teretio vozač, predviđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do čak 12 godinaVozač autobusa kosovskih registarskih oznaka, koji je u nedjelju sletio s autoceste kod Slavonskog Broda, pri čemu je poginulo 10 osoba, a više desetaka ih je ozlijeđeno, sumnjiči se za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu po članku 227. Kaznenog zakona, javlja SBplus


Ovisno za koju se klasifikaciju djela bude teretio vozač, predviđena je zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do čak 12 godina.


Na ispitivanje u DORH


Vozač autobusa bit će predan zatvorskom nadzorniku, za SBplus potvrdio je Damir Brezić, policijski službenik za odnose s javnošću Policijske uprave brodsko-posavske.
“Nakon što ga tijekom prijepodneva predamo pritvorskom nadzorniku naknadno će biti priveden u Državno odvjetništvo na prvo ispitivanje. Državno odvjetništvo će potom donijeti odluku o daljnjem tijeku postupka, odnosno o tome hoće li za vozača zatražiti pritvor ili će ga pustiti na slobodu”, rekao je Brezić za SBplus.


Dodaje kako Državno odvjetništvo može ispitati vozača i sutra prijepodne, no izglednije je da će se sve odigrati danas.


Foto galerija: Stravična nesreća na autocesti A3 kod Slavonskog Broda Foto: Pixsell


U autobusu kosovskih registarskih oznaka koji je u nedjelju sletio s autoceste bilo je 69 osoba, među kojima dva vozača, a jedan od njih priznao je da je zaspao za volanom, izvijestio je zamjenik općinskog državnog odvjetnika Slavko Pranjić nakon što je obavio očevid na mjestu nesreće.


Dvoje putnika i dalje kritično


Autobus, prometnog prijevoznika Deva Tours sa sjedištem u Prištini, vozio je na liniji iz Frankfurta u Prištinu.


Hitna pomoć zbrinula je 44 osobe, 15 je teško stradalih, a među njima je i djevojčica. U slavonskobrodskoj bolnici zbrinute su 42 ozlijeđene osobe, a dvije u novogradiškoj. Muškarac koji je bio smješten u novogradišku bolnicu s ozljedom kralježnice prevezen je na daljnje liječenje u Zagreb.


Kod ozlijeđenih smještenih u bolnici tijekom noći nije bilo promjena u zdravstvenom stanju.


Dva pacijenta i dalje su u kritičnom stanju i nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja slavonskobrodske bolnice, potvrdio je na konferenciji za novinare ravnatelj bolnice Josip Samardžić, ističući da je zbog težine njihovih ozljeda dobro da nema nekih promjena na gore.


Dio unesrećenih danas napušta Hrvatsku


Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić i ministar unutarnjih poslova Kosova Xhelal Svecla najavili su u ponedjeljak ujutro odlazak iz Slavonskog Broda dijela putnika iz kosovskog autobusa koji se u nedjelju prevrnuo na autocesti A3 kod Slavonskog Broda.


Iz slavonskobrodske bolnice tijekom dana bit će otpušteno i dvadesetak osoba čije zdravstveno stanje to zadovoljava, rečeno je na zajedničkoj konferenciji za tisak.


U nedjeljnoj tragičnoj prometnoj nesreći poginulo je deset putnika autobusa s Kosova, a 15 osoba je ozlijeđeno. U Slavonskom Brodu stradalima u nesreći na pomoći su i ministar zdravstva Kosova Arben Vitia i djelatnici kosovskog veleposlanstva iz Zagreba.


Ministar unutarnjih poslova Svecla još jednom je zahvalio svima u Hrvatskoj na pomoći koja je pružena državljanima Kosova. Svecla je istaknuo da je pružena sva potrebna pomoć, te najavio kako će dio putnika iz autobusa danas krenuti svojim kućama na Kosovu, a dio će se vratiti u Njemačku.


Na novinarski upit kada se očekuje povrat tijela poginulih u nesreći ministar je podsjetio da to zavisi o službenim procedurama koje moraju biti obavljene u Hrvatskoj. To je potvrdio i župan Marušić prema čijim je riječima do sada obavljena obdukcija i identifikacija pet tijela poginulih osoba.


Hina doznaje kako se za prijevoz preživjelih iz nesreće razmatra više mogućnosti prijevoza, jedan od njih je i izvanredni čarter let iz Hrvatske na Kosovo.


Brodsko-posavski župan Marušić tijekom dana posjetit će još jednom putnike koji su prošli bez ozljeda u ovoj nesreći, a koje je privremeno zbrinula županija, župan će tom prilikom uručiti i prigodne poklone kako bi unesrećenima olakšao boravak u Slavonskom Brodu.


To je bio pravi masakr”


Gutajući knedle i jedva susprežući suze svoj je doživljaj i opis nesreće dao mladić koji je putovao sam.


“Mi koji smo bili u gornjem dijelu autobusa dobro smo prošli, ali oni koji su bili dolje… To je bio pravi masakr. Gotovo svi putnici u 6 ujutro su u autobusu spavali. Još uvijek mi nije jasno kako se dogodila tragedija tolikih razmjera.


Prvo čega se sjećam nakon prevrtanja, kada sam se probudio, jest misao da smo se samo prevrnuli i da se ne radi o teškoj nesreći. U tom trenutku nisam ni slutio da će biti toliko tragično. No bilo je. Pomagali smo izvlačiti beživotna tijela.


Uspio sam se javiti svojoj obitelji, svi su bili presretni”,za SBplusrekao je Fidan Hajdari iz Kosova koji radi i živi u Njemačkoj, smogavši snage da u svojoj boli zahvali brodskoj policiji i zdravstvenim djelatnicima koji su učinili sve kako bi im pomogli.


Prizori su užasni, svjedočanstva šokantna


Dva državljanina Kosova koji žive u Zagrebu dojurila su pomoći unesrećenima, prevoditeljskim uslugama, podrškom razgovorom i spajanjem s obiteljima u Njemačkoj i Kosovu


“Došao sam pomoći ljudima iz svoje zemlje. Čim sam čuo što se dogodilo, odmah sam stigao. Razgovarao sam s ljudima koji su bili u autobusu. Svi opisuju te užasne prizore. Najviše je stradao donji dio autobusa.


Za dvojicu putnika obitelji još ne znaju u kojoj su skupini, onih ozlijeđenih ili preminulih, jer ovdje ih nema. Strašna je ta neizvjesnost koja traje satima.


S ovima koji su u pansionu su stalno timovi medicinske pomoći. Tu i tamo se netko žali na bolove u kičmi ili nogama, ali svi su najviše pod velikim šokom”, rekao je Enes Mehmeti iz Zagreba.


On je i sam šokiran svjedočanstvima.


Stariji su uglavnom zbunjeni i izgubljeni. Teško bi se snašli bez mladih, koji su vični komunikaciji preko društvenih mreža.


“Putovala sam sama, ali sada za ove ljude osjećam kao da smo jedna velika obitelj. Ne znam što bih bez ove omladine, pomogli su mi s internetskom vezom kako bih se mogla javiti svojima.


Ono što smo proživjeli je užas. Slike će mi zauvijek ostati u glavi. Samo ne želim da se ova nesreća zataška lažima, nadam se da će se svi potruditi da se dozna njezin pravi uzrok”, rekla je Gashi Gevahiri za SBplus.


U trenutku razgovora ova starija gospođa od šoka je još uvijek na sebi imala posve krvavu majicu kao podsjetnik na užase koje je jučer doživjela, a koje nikad neće zaboraviti.