Podignute prijave

Policija objavila detalje obračuna u Kninu u kojem je sudjelovao srpski košarkaš. Oglasio se i on: ‘Rekao je da će nas sve pobiti’

P. N.

Ilustracija ABA liga / Marko Prpić PIXSELL

Ilustracija ABA liga / Marko Prpić PIXSELL

Policija navodi da je dovršila kriminalističko istraživanje nad ukupno šest osoba, petero hrvatskih državljana i srpskom državljankomŠibensko-kninska policija velikim se priopćenjem oglasila o incidentu u Kninu, koji je počeo napadom poznatog srpskog košarkaša Save Lešića i njegove supruge na 25-godišnju i 13-godišnju Kninjanku zbog nesuglasica u prometu, da bi potom sve završilo velikim obračunom dvije obitelji, u kojem je teško ozlijeđen 27-godišnji aktivni pripadnik Hrvatske vojske.


Policija navodi da je dovršila kriminalističko istraživanje nad ukupno šest osoba, petero hrvatskih državljana i srpskom državljankom, osumnjičenih za kaznena djela prijetnje, nanošenja teških tjelesnih ozljeda, nanošenja lakih tjelesnih ozljeda, kao i za remećenje javnog reda i mira. Policija nije objavila identitete prijavljenih, no Index doznaje kako je za nanošenje teške tjelesne ozljede bratu dviju Kninjanki, inače vojniku Hrvatske vojske, prijavljen je brat Save Lešića, Dragan (37), a supruga Save Lešića (36) prijavljena je za nanošenje lakše tjelesne ozljede 13-godišnjoj Kninjanki.


69-godišnji otac Save i Dragana Lešića kazneno je prijavljen zbog prijetnje pištoljem. Zbog prijetnje je kazneno prijavljen i 53-godišnji otac Kninjanki, inače aktivni policajac, za kojeg policija navodi i da ga je udaljila iz službe zbog ovog incidenta, premda se u vrijeme incidenta nalazio izvan službe. Sava Lešić prijavljen je tek prekršajno zbog remećenja javnog reda i mira, kao i brat Kninjanki.
Ovo je policijsko priopćenje;


“Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 8. kolovoza u večernjim satima (oko 19:40) na cesti Šibenik-Knin došlo do nesuglasica u prometu, a nakon što su se oba vozača vozila zaustavila, došlo je do obostranog vrijeđanja između 36-godišnjakinje i maloljetne osobe kojom prilikom je 36-godišnjakinja ošamarila maloljetnu osobu (kasnije konstatirane lakše tjelesne ozljede).


Nakon tog događaja, oko 20:40, otac maloljetne osobe zajedno s 27-godišnjakom, došao je u mjesto Ramljane Donje u dvorište kuće 65-godišnjakinje, gdje su se još nalazili 69-godišnjak, 37-godišnjak i 34-godišnjak. Po dolasku u dvorište sumnja se da je osumnjičeni 53-godišnjak uputio prijetnje 65-godišnjakinji i njenom 69-godišnjem suprugu te tom prilikom odgurnuo 65-godišnjakinju koja je pala i zadobila lakše tjelesne ozljede.


Dalje je utvrđeno kako postoji osnovana sumnja da se verbalni sukob nastavio na način da je 69-godišnjak prijetio osumnjičenom 53-godišnjaku i 27-godišnjaku u kojim prijetnjama mu se pridružio i 37-godišnjak, a koji je nakon verbalnog sukoba tjelesno napao 27-godišnjaka i nanio mu teške tjelesne ozljede.


Dovršenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su počinjena sljedeća kaznena djela iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske:


– 53-godišnjak je osumnjičen za počinjenje kaznenog djela prijetnje iz čl.139. st.3.,


– 69-godišnjak je osumnjičen za počinjenje kaznenog djela prijetnje iz čl.139. st.2.,


– 37-godišnjak je osumnjičen za počinjenje kaznenog djela teška tjelesna ozljeda iz čl.118. st.1. i prijetnje iz čl.139. st.2.,


– 36-godišnjakinja je osumnjičena za počinjenje kaznenog djela tjelesna ozljeda iz čl. 117. st.2.,


te će protiv svih biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.


Također je utvrđeno kako su 27-godišnjak i 34-godišnjak počinili prekršaj iz čl.6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te će protiv njih biti podnesen Optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Šibeniku.


S obzirom na to da je osumnjičeni 53-godišnjak policijski službenik PU šibensko-kninske, on je zbog sudjelovanja u navedenom događaju udaljen iz službe do daljnjega, bez obzira na to što se u to vrijeme nalazio izvan službe”, navodi policija.


O incidentu se za srpske medije oglasio i Sava Lešić.


“Prije ulaska u selo Kosovo pored Knina htio sam da obiđem auto njemačkih registracija koji mi nije dozvoljavao da ga obiđem i prelazio je u moju traku. U tom trenutku je dolazilo vozilo iz suprotnog smjera gdje su sekunde dijelile mene i moju porodicu od katastrofalnog udesa. Međutim, odmah je krenulo vrijeđanje na nacionalnoj osnovi gdje je ona rekla da smo mi četnici i da joj je muka od nas.


Supruga je izašla iz kola, djevojčica od 13 godina je skočila na nju i krenula je čupati. Razdvojio sam ih, ušli smo u kola, krenuo ka našem zaseoku i primijetio da me to vozilo prati i slika auto konstantno”, ispričao je Lešić, prenosi Index.


“Stariji je vikao: Ubili ste mi majku ’95, sad ću ja vas pobiti sve. Izvadio je lanac s metalnim predmetom i prvo udario moju majku, a zatim krenuo na mene. Kada smo stigli kući poslije nekih 30 minuta došla su dva automobila i izašla su dva čovjeka jedan srednjih godina i jedan mlađi. Tada kreću da traže po dvorištu auto i kada je mlađi vidio moj auto krenuo je vikati: ‘To je taj to je taj’, a stariji: ‘Ubili ste mi majku ’95., sad ću vas pobiti sve’ i krenuo je udariti mog brata”, rekao Lešić.


“Nakon toga smo u samoobrani odreagirali da ne dođe do većeg incidenta i stariji čovjek je otišao do kola da izvuče lanac s metalnim predmetom i prvo je udario moju majku, a zatim krenuo ka meni gdje sam pokušao da se branim bježeći. Nakon toga dok me je jurio on je pao, što sam ja iskoristio da ga razoružam i tad se pojavio mlađi koji je napao mene, ali taj napad brat i ja odbijamo, gdje se mlađi povukao odmah a stariji je nastavio s prijetnjama”, tvrdi Lešić.


Rekao je da su samo nastojali da otac i brat Kninjanki odu.


“Od tog trenutka mi smo nastojali da oni što prije odu i da se ta situacija završi jer su sva djeca mog brata i mene bila na terasi, vrištala, plakala i bilo je mnogo stresno za sve nas to da gledamo. Na svu sreću oni su otišli kućama, mi smo slučaj prijavili policiji. Bio sam prinuđen da dam ovu izjavu zbog svega što je objavljeno u hrvatskim medijima, više de po ovom pitanju neću oglašavati”, rekao je za Sportal Lešić.