Presuda

Pokušao ih ubiti razbijenom bocom, brata davio i napao nožem! Vlatko Nanut iz Matulja osuđen na pet i pol godina zatvora

Šarlota Brnčić

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Nanut je krajem prošle godine za isti slučaj bio osuđen također na pet i pol godina zatvora, ali je kasnije Vrhovni sud zbog povrede jednakosti oružja ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenjeVlatko Nanut, 63-godišnjak iz Matulja, danas je u riječkom Županijskom sudu na ponovljenom suđenju zbog dva kaznena djela protiv života i tijela ponovno nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od pet i pol godina, u koju se uračunava i dosadašnje vrijeme provedeno u pritvoru.


Nanut je krajem prošle godine za isti slučaj bio osuđen također na pet i pol godina zatvora, ali je kasnije Vrhovni sud zbog povrede jednakosti oružja ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. U ponovljenom postupku je stoga provedeno još dokaza obrane.


Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić oglasilo ga je krivim za dva pokušaja ubojstva, njegova brata Božidara i bratove nevjenčane supruge Luce Vuk. Prilikom izricanja presude kao olakotnu okolnost sudsko je vijeće uzelo u obzir njegovu dosadašnju neosuđivanost, a kao otegotnu okolnost upornost i ustrajnost u počinjenju djela.
Bratu Božidaru nanio je teške i po život opasne ozljede, a Luci Vuk teške tjelesne ozljede. Optuženik je poricao učin kaznenih djela.


Optužnicom mu se stavljalo na teret da je 15. kolovoza 2019. godine oko 21.15 sati na terasi obiteljske kuće u Matuljima na, od udarca ošamućenog brata, nasrnuo grlićem razbijene boce čime ga je zarezao. Pored toga da ga je i nogom udario dva puta u glavu, a kada je izašla bratova nevjenčana suruga u pokušaju da ga spriječi u daljnjem napadu, da ju je najprije odgurnuo u zid. Uzeo je zatim drugu bocu, te grlićem razbijene boce krenuo i na nju. Između ostalog, da im je vikao “ Sad ću vas zaklati.”


Brata je čak zalijevao vodom iz crijeva, gurao mu crijevo za vodu u usta, davio, te potom nasrnuo na njega i nožem.


Božidar Nanut zadobio je višestruke rezne rane uslijed kojih je došlo do opsežnog vanjskog krvarenja što je uzrokovalo šok zbog gubitka krvi. Život mu je bio ugrožen i spasila ga je pravovremena liječnička intervencija.