Robert Mrakovčić

“Podravski robinzon” širio lažne vijesti o prisilnom cijepljenju nakon potresa, zaradio prijavu

Portal Novi list

Foto Screenshot YouTube Robert Mrakovčić

Foto Screenshot YouTube Robert Mrakovčić

Na jednoj društvenoj mreži snimka je blokirana, nakon što je utvrđeno da je riječ o neistinitom sadržaju, međutim snimka je i dalje dostupna na YouTubeu



Muškarac iz okolice Varaždina na YouTubeu je širio lažnu priču da se građani stradali u potresima na području Siska moraju prisilno cijepiti protiv koronavirusa.


Policija je prijavila ovog 47-godišnjaka, a Podravski list objavio je da je riječ o Robertu Mrakovčiću, kojeg zovu i podravskim robinzonom.


Utvrđeno je da je Mrakovčić 3. siječnja snimio izjavu u kojoj je širio ove lažne tvrdnje, a proširio ju je društvenim mrežama. Policija drži da je njegova lažna priča uznemirila mnoge koji su ju pogledali.




Što je još gore, mnogi su mu i povjerovali što se, stoji u policijskoj prijavi, vidi iz toga što su ispod videa iznosili negativne komentare o takvom prisilnom cijepljenju.


Na jednoj društvenoj mreži snimka je blokirana, nakon što je utvrđeno da je riječ o neistinitom sadržaju, međutim snimka je i dalje dostupna na YouTubeu gdje ima više od 50.000 pregleda.


Za širenje lažnih vijesti podravskom robinzonu prijeti novčana kazna do 200 njemačkih maraka ili do 30 dana zatvora.


Robert Markovčić podravskoj javnosti je poznat po promicanju ekologije i očuvanja rijeke Drave. Tamošnji stanovnici opisuju ga kao osebujnog, a Mrakovčić je samog sebe prozvao šamanom, piše Podravski list.