Smrt u Novoj Gradiški

Podignuta optužnica protiv roditelja za smrt djevojčice Nikoll, njena majka okrenula priču

Portal Novi list

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Foto Luka Stanzl/PIXSELL

Ona je prije dva mjeseca zaprimljena u bolnicu s teškim ozljedama, nakon čega je preminula. Za njezinu smrt optuženi su majka i otac. DORH je danas objavio detalje optužniceŽupanijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo je optužnicu protiv roditelja malene djevojčice Nikoll.


Ova djevojčica je prije dva mjeseca zaprimljena u bolnicu s teškim ozljedama, nakon čega je preminula. Za njezinu smrt optuženi su majka i otac. DORH je danas objavio detalje optužnice.


Što tvrdi DORH


“Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv prvookrivljene hrvatske državljanke (1997.) zbog počinjenja dva kaznena djela povrede djetetovih prava, i to jednog kaznenog djela iz članka 177. stavak 2. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2016.) i jednog kaznenog djela iz članka 177. stavak 1., 2. i 4. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2018.), sve uz primjenu članka 51. KZ/11, i protiv drugookrivljenog hrvatskog državljanina (1994.) zbog počinjenja dva kaznena djela povrede djetetovih prava, i to jednog kaznenog djela iz članka 177. stavak 2. KZ/11, počinjenog na štetu djeteta (2016.) i jednog kaznenog djela iz članka 177. stavak 1. i 2. KZ/11 počinjenog na štetu djeteta (2018.), sve uz primjenu članka 51. KZ/11”, navodi se u priopćenju.
Okrivljenicima se stavlja na teret da su od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. u obiteljskoj kući u Novoj Gradiški kao roditelji emocionalno zanemarili dijete (2018.) te tjelesno i psihički zlostavljali djecu (2016. i 2018.), kao i da je prvookrivljenica 31. ožujka 2021. unutar obiteljske kuće u Novoj Gradiški odgurnula dijete (2018.) uslijed čega je dijete zadobilo ozljede i preminulo 4. travnja 2021.


Državno odvjetništvo predložilo je u podignutoj optužnici produljenje istražnog zatvora protiv drugookrivljenika (1994.) iz zakonske osnove propisane u članku 123. stavku 1. točka 3. ZKP/08, dok je prvookrivljenica (1997.) puštena na slobodu budući da su prestali postojati zakonski razlozi iz članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08 zbog kojih joj je bio određen istražni zatvor.


Socijalna skrb vratila ju roditeljima zlostavljačima


Djevojčica Nikoll je u udomiteljskoj obitelji živjela od trećeg mjeseca svog života, do početka studenog 2020. godine. Kada su ju oduzeli roditeljima, u sustavu socijalne skrbi procijenili su da je ostanak u biološkoj obitelji predstavljao visok razvojni rizik po djevojčicu.


Međutim, Nikoll su socijalni radnici vratili obitelji kad su joj se biološki roditelji vjenčali. Tek nakon njene smrti rasvijetljeno je da je u biološkoj obitelji bila mjesecima zlostavljana.


Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom, zbog čega je došlo do ozljeda zbog kojih je djevojčica završila u bolnici, a onda i preminula.


Tijekom istrage policajci su utvrdili da su nesretnu djevojčicu i otac i majka fizički mjesecima često zlostavljali te da su joj nanijeli vidne hematome po tijelu.


Otac je, pak, najmanje sedam puta bio kažnjavan zbog nasilja u obitelji, a bio je i u zatvoru. Unatoč svemu tome centar za socijalnu skrb vratio je Nikoll biološkim roditeljima.


Ministarstvo socijalne skrbi provelo je inspekciju te je utvrdilo da je bilo ozbiljnih propusta u radu centra nadležnog za Nikoll, dok su komore socijalnih radnika tvrdile da njihove inspekcije nisu pronašle nikakve nepravilnosti.


Majka tvrdi: Sve je bila nesreća


Dnevnik Nove TV jučer je objavio razgovor s majkom, koja je jučer puštena iz istražnog zatvora. Njezina majka sada tvrdi da je sve bila nesreća.


“Najmanja djevojčica, mislim manja, i ova, mislim, preminula moja mala, igrale su se i naletjele su na jedan autičak. Njih dvije su se igrale i ta moja, preminula malena, jednostavno nije se mogla zaustaviti i malena ova do nje se zabila u nju i ona je pala i udarila glavom u zid. I to je bilo to. Ja sam onda uzela nju u ruke i istrčala van.


Ja sam prvo priznala krivicu na sebe da ne bi danas-sutra malu ovu koja je u biti i kriva za to. To je bila jedna obična nezgoda.


Ja sam, kad su me prvi dan ispitali, prvu noć sam, ja sam rekla da ja nisam ništa napravila, da nisam kriva, da nisam joj ništa napravila. Sutradan su oni meni došli reći da ja nešto kažem, bilo što.


Pod pritiskom sam morala priznati. Oni su mi rekli da ću ja dobiti 20, 30 godina zatvora i da će mi donijeti djecu u posjet, a ja, kad sam čula da će mi donijeti djecu u posjet, ja sam bilo što izmislila”, ispričala je majka djevojčice.


MUP odgovorio na optužbe majke


Na njezine tvrdnje odgovorili su iz MUP-a da “policijski službenici u odnosu na osumnjičene osobe, tijekom provođenja kriminalističkih istraživanja, postupaju profesionalno i nepristrano, primjenjujući zakonom propisane ovlasti s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica”.


Na navode majke o iznudi priznanja iz ŽDO Slavonski Brod poručili su da se “neće putem medija očitovati o načinu na koji se svaki pojedini okrivljenik odlučiti braniti, nego pred sudom i tijekom sudskog postupka u kojem će se utvrđivati sve relevantne činjenice”.