USKOK

Podignuta optužnica protiv dobro uhodanog lanca krijumčara cigareta. Roba stizala autobusom na redovitoj liniji za Zagreb

Šarlota Brnčić

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Prvookrivljenog se tereti da je u BiH kupio najmanje 100 tisuća cigareta raznih marki.USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv sedmorice muškaraca rođenih 1962., 1986., 1969., 1967., 1957., 1998. i 1998. zbog zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine i pomaganja u nedozvoljenoj trgovini u sastavu zločinačkog udruženja, te nedozvoljene trgovine.


Optužnicom se I. okrivljenom stavlja na teret da je, u razdoblju od 26. svibnja 2020. do 21. travnja 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije, Makarske i Zagreba, radi stjecanja nepripadne imovinske koristi, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike, sve od 22. siječnja 2021, s ciljem kupovine i prijevoza iz Bosne i Hercegovine većih količina cigareta bez valjanih nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske te njihove prodaje na ilegalnim tržištima u Hrvatskoj.


U cilju realizacije dogovorenog, od osobe u BiH kupio je najmanje 216 kartonskih pakiranja odnosno 108.000 kutija cigareta raznih marki. Potom je, sukladno dogovoru, II. okrivljeni preuzimao cigarete u mjestu Višići u BiH, a zatim ih je prevozio preko državne granice BiH i Hrvatske na području Metkovića te ih je odvozio u Zagreb, gdje ih je I. okrivljeni pohranjivao u svom domu.
U prevoženju cigareta je I. okrivljeni sa svojim vozilom sudjelovao kao prethodnica sa zadatkom da pravovremeno upozori II. okrivljenog na prisutnost policijskih ophodnji na ruti kretanja. Dio tako prenesenih cigareta u količini od najmanje 48 kartonskih kutija, sukladno dogovoru I., II. i III. okrrivljenog, preuzimao je u Makarskoj III. okrrivljeni koji ih je i skladištio te po uputi I. okrivljenog pripremao radi daljnjeg skrivenog prevoženja do Zagreba. U tome su u više navrata sudjelovali i VI. i VII. okrivljeni koji su cigarete, sukladno dogovoru, preuzimali, skladištili i pakirali u torbe i kofere te osiguravali njihov prijevoz do autobusne postaje u Tučepima gdje ih je u više navrata preuzimao V. okrivljeni koji ih je spremao u prtljažnik autobusa kojim je upravljao na redovnoj liniji Dubrovnik-Zagreb, radi njihovog nedopuštenog transporta do Zagreba.


Pritom je V. okrivljeni postupao sukladno uputama I. te IV. okrivljenog, koji je bio zadužen za nadzor prijevoza cigareta autobusom do Zagreba te vraćanje torbi i kofera kako bi bili spremni za daljnje prenošenje radi prodaje tih cigareta na ilegalnom tržištu, što je na području Zagreba realizirao I. okrivljeni prodajući ih većem broju osoba.


Nedopuštenim prenošenjem cigareta i prodajom najmanje 203 kartonska pakiranja cigareta raznih marki, odnosno 10.150 šteka ili 101.500 kutija cigareta neoznačenih duhanskim markicama Ministarstva financija na koje nisu platili dužna davanja, okrivljenici su izbjegli plaćanje trošarine u iznosu od najmanje 2.330.440 kuna, oštetivši time Državni proračun Republike Hrvatske.


Pritom je I. okrivljeni  ostvario imovinsku korist od najmanje 1.827.000 kuna, II. okr. najmanje 13.800 eura, III. i IV. okrivljeni najmanje 8.000 kuna, V. okrivljeni najmanje 5.600 kuna, te VI. okrivljeni u iznosu od najmanje 700 kuna.