Procedura u tijeku

Počeo postupak izručenja Zdravka Mamića, on se bez brige šeće Međugorjem

Hina

Photo Armin Durgut/PIXSELL

Photo Armin Durgut/PIXSELLOSIJEK Nakon što je 7. lipnja Županijski sud izdao nalog za raspisivanje tjeralice Ministarstvo unutarnjih poslova je za Zdravkom Mamićem raspisalo domaću i međunarodnu tjeralicu, a za daljnju proceduru izručenja optuženika nadležno je Ministarstvo pravosuđa, izvijestili su na sudu.


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ranije je kazao je da će zatražiti Mamićevo izručenje nakon što dobije dokumentaciju od nadležnog suda u Osijeku.


Mamićev odvjetnik Veljko Miljević u ponedjeljak je ocijenio da njegov klijent neće biti izručen Hrvatskoj, “pogotovo ne na ovakav način”.
Inače, ftoreporteri Pixsella snimili su Mamića u Vili Regini u Međugorju, gdje se nalazi otkako ga je županijski sud u Osijeku nepravomoćno osudio na šest i pol godina za izvlačenje novca iz Dinama.


Mamić je taman izlazio iz automobila, odjeven sav u Dinamove boje, od natikača do kratkih hlačica i majice. Nije izgledao kao čovjek kojeg brine to što je završio na tjeralici i što mu prijeti izručenje zbog nove Uskokove optužnice, javljaju 24 sata.


Optužno vijeće je 21. svibnja potvrdilo drugu Uskokovu optužnicu protiv Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.


Temeljem prve, od ukupno tri, Uskokove optužnice Mamić je u lipnju prošle godine na osječkom Sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.


Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov”direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.


Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.


Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK “Dinamo” je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.