ŽUPANIJSKI SUD

Počelo suđenje bivšoj intendantici “Zajca” Nadi Matošević Orešković. U fokusu su nezakonite stimulacije

Vladimir Mrvoš

Foto M. Gracin / S. Drechsler

Foto M. Gracin / S. Drechsler

Osim protiv bivše intendantice, optužnice su podignute protiv Ane Lučić, Ozrena Prohića i voditeljice računovodstva tog kazališta Mirjane PureteRIJEKA – Na riječkom Županijskom sudu započelo je suđenje bivšoj intendantici HNK-a Ivana pl. Zajca, Nadi Matošević Orešković, i još troje djelatnika tog kazališta zbog zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.


Osim protiv bivše intendantice, optužnice su podignute protiv poslovne ravnateljice HNK-a Ane Lučić, ravnatelja riječke Opere u vrijeme kada su kažnjiva djela počinjena Ozrena Prohića i voditeljice računovodstva tog kazališta Mirjane Purete.


Nezakonite isplate


Matošević Orešković optužena je da je na poticaj Lučić od 2007. do 2014. godine, protivno odredbama pravilnika o radu i pravilnika o stimulaciji HNK-a te kolektivnog ugovora za zaposlene u kulturnim ustanovama Rijeke, naložila isplatu stimulacija u visini deset posto od iznosa uplaćenih sponzorstava u korist Lučić i jedne djelatnice marketinga u HNK-u unatoč tome što se radilo o poslovima u opisu njihovih radnih mjesta, za koje su primale plaću. Na taj način Lučić je nezakonito stekla 201.500 kuna, a HNK je oštećen za bruto iznos od 439.837,86 kuna. Zaposlenici marketinga nezakonito je isplaćeno 55.631,86 kuna, a kazalište je oštećeno za oko 99.448,35 kuna.
Nada Matošević Orešković je optužena da je na poticaj Ozrena Prohića, koji je tada bio u stalnom radnom odnosu s punim radnim vremenom u drugoj ustanovi, Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu od 2007. do 2013. godine, protivno odredbama zakona, statuta i pravilnika ustanove, s njim sklapala ugovore o autorskom radu za mjesto ravnatelja Opere umjesto propisanog sklapanja ugovora o radu.


Ugovorili su Prohiću i isplatu stalnoga mjesečnog honorara većeg nego što bi bila mjesečna plaća u HNK-u po propisanom koeficijentu za to radno mjesto. Tako je Prohić izbjegao sklapanje ugovora o radu na dio radnog vremena uz umanjenje plaće, kako mu je to bio drugi posao, pa je nezakonito stekao razliku honorara od propisane plaće od najmanje 106.300,89 kuna.


Nepropisno vođeno računovodstvo


Bivšu intendanticu, poslovnu ravnateljicu i voditeljicu računovodstva tereti se i da su tijekom 2013. i 2014. godine propustile voditi propisane poslovne knjige i uredne evidencije o troškovima reprezentacije, rashodima po autorskim ugovorima i ugovorima o djelu te da nisu osigurale unošenje u poslovne knjige i iskazivanje o financijskim izvješćima obveza po načelu nastanka poslovnog događaja. Naime, bivša intendantica Matošević, poslovna ravnateljica Lučić i Mirjana Pureta, kao ondašnja šefica računovodstvene službe, terete se da su odgovorne za to što se računovodstvo nije vodilo na propisani način. U optužnici se navodi da pojedini računi za reprezentaciju nisu vjerodostojni, da na dijelu računa priznatih kao trošak reprezentacije nisu navedene osobe koje se ugošćavaju i koja je svrha tog troška, te se ne može ocijeniti opravdanost korištenja sredstava reprezentacije. Tako proizvedeni troškovi su priznati kao rashod reprezentacije, jer su ih potpisom ovjerile intendantica Matošević ili poslovna ravnateljica Lučić.


Više kaznenih djela


Problem su i troškovi s osnova autorskih ugovora i ugovora o djelu. Da nešto nije u redu s poslovanjem HNK-a Ivana pl. Zajca, krenulo je s izvješćem Državnog ureda za reviziju o obavljenoj financijskoj reviziji Kazališta za 2013. godinu. Revizijom su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje, a u zaključku izvješća dano je nepovoljno mišljenje.


Policijska uprava primorsko-goranska je u srpnju 2016. godine objavila da je provedeno kriminalističko istraživanje, a za više kaznenih djela gospodarskog kriminala osumnjičeno je pet osoba. U listopadu 2016. godine riječko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je da je služeno otvorena istraga protiv šest osoba. Optužnica je podignuta u rujnu 2018. godine, a na listi okrivljenih na kraju su se našle četiri osobe, na čelu s bivšom intendanticom, poslovnom ravnateljicom, ravnateljem Opere i voditeljicom računovodstva. Na upit sutkinje, Damire Delost, jesu li razumjeli optužnicu i osjećaju li se krivim, svi su se izjasnili da su razumjeli optužnicu i da se ne osjećaju krivi. Suđenje se nastavlja već u ponedjeljak.


Program HNK-a Ivana pl. Zajca – u sudnici


Umjesto da se piše o programu HNK-a Ivana pl. Zajca, svjedoci smo da je u zadnje vrijeme ovo kazalište u medijima više zbog narušenih međuljudskih odnosa te kadrovskih i političkih rješenja. »Nove epizode«, sa starim akterima iz produkcije HNK-a Ivana pl. Zajca, mogu se pogledati u sudnici Županijskog suda u Rijeci. Za razliku od fikcije na »daskama koje život znače«, stvarnost klupe za optužene, govori da zakon propisuje za takve »dramatuške radnje« i višegodišnje kazne zatvora. Prema optužnici, gotovo je neobjašnjivo da su financije jedne nacionalne kazališne kuće vođene na takav amaterski način, u kojoj su se provizije i plaće vodile kao da je riječ o privatnoj tvrtci, a ne o ustanovi koju plaćaju porezni obveznici, a većina od tih obveznika nikada nije ni ušla u kazalište.


Bivša intendantica je samostalna umjetnica


Prema iskazu optuženih o njihovoj trenutačnoj imovini, a koji će na kraju, ako se utvrdi da su krivi morati vratiti kazalištu iznose od dobivene provizije i razlike u plaći, najmanje prihode ima Nada Matošević Orešković. Ona je trenutno samostalna umjetnica, a godišnje od honorara zarađuje oko 40.000 kuna i ima pola stana pod hipotekom, dok Mirjana Pureta ima mirovinu od oko 3.900 kuna i dva manja stana. Ana Lučić ima privatnu tvrtku i mjesečnu plaću od 12.000 kuna i nema drugu imovinu, a Ozren Prohić na Akademiji prima plaću od oko 11.500 kuna i godišnje honorare od 50.000 do 70.000 kuna i uz stan u Zagrebu ima vikendicu na Krku.