Podignuta optužnica

‘Pijan je tukao svoje dijete u gostionici’: Optužnica otkriva detalje strašnog obiteljskog nasilja u Rijeci

Slavica Kleva

ilustracija: Vedran Karuza

ilustracija: Vedran Karuza

Ni djecu nije štedio svojih izljeva bijesa u vremenima kada bi ih dobio u određenim terminima viđenja i održavanja susreta. Redovito bi ih vodio u ugostiteljski lokal pa u njihovoj prisutnosti dovodio se u alkoholizirano stanje. Tako pijan sjeo bi u automobil i vozio djecu koja su bila puna straha i neizvjesnosti, no to ga nije ga nimalo brinulo.RIJEKA – Jedan u nizu obiteljskih nasilnika primio je optužnicu za svoja nedjela koja je u dužem vremenskom razdoblju činio prema supruzi i maloljetnoj djeci. Ujedno je optuženom 45-godišnjaku produljen istražni zatvor. Tužitelj tvrdi da svjedočenje supruge o njegovom nasilničkom ponašanju u dužem vremenskom razdoblju pa uz činjenicu da je prije dvije godine prekršajno sankcioniran zbog nasilja u obitelji što ga zapravo nije dozvalo pameti, postoji bojazan da bi boravkom na slobodi ustrajao u istom postupanju i pritom iskazivao visok stupanj kriminalne volje.


Razdoblje u kojem je suprugu dovodio u ponižavajući položaj, a koje je obuhvaćeno optužnicom je oko dvije godine. Pod utjecajem alkohola vrijeđao bi je nazivajući pogrdnim imenima, pa »drolje« koje joj je gotovo svakodnevno upućivao kulminirale su silovitom mržnjom prije nekog vremena ove godine kada je i fizički nasrnuo na nju dok su se nalazili u automobilu. Mlatio ju je rukama, a nakon toga još i izvrijeđao na ulici pred ljudima.Nasilnik je ispitan na tužiteljstvu i negirao je fizičko nasilje spram supruge, priznao je da joj je upućivao pogrdne izraze, slao joj pogrdne riječi putem SMS poruka, ali, pojasnio je, samo kad bi ga iznervirala. Kod druženja s djecom zna kaže popiti pivo ali da nikada ne vozi pod utjecajem alkohola, niti priznaje da je udario maloljetno dijete. Tog dana kada ga je supruga i prijavila za obiteljsko nasilje i nasilje prema djeci, u policiji je napuhao 2,4 promila alkohola. Suđenje će biti uskoro zakazano.

Ni djecu nije štedio svojih izljeva bijesa u vremenima kada bi ih dobio u određenim terminima viđenja i održavanja susreta. Redovito bi ih vodio u ugostiteljski lokal pa u njihovoj prisutnosti dovodio se u alkoholizirano stanje. Tako pijan sjeo bi u automobil i vozio djecu koja su bila puna straha i neizvjesnosti, no to ga nije ga nimalo brinulo.


Tako ih je jedne prilike odveo u jedan ugostiteljski lokal pa pijan počeo govoriti kako će im ubiti majku, da će je zadaviti, da će se popeti na krov i cijelu kuću zaliti benzinom da bi već u sljedećem trenutku nasrnuo na jedno od djece udarivši ga otvorenim dlanom u predjelu lica. Dijete je nastavio štipati i rukama udarati ispod stola kad ga je stavio u krilo govoreći mu da se smiri.


Nesretno dijete pokušalo mu je pobjeći, a otac mu dijelio pogrdne izraze koje zdrav i priseban otac nikada ne bi smio izreći vlastitom djetetu. Kad se pokušao izmigoljiti iz očevog čvrstog »zagrljaja« još jednom ga je otac udario u trbuh, pa je teško i zamisliti kako takvo očevo ponašanje utječe na psihu djeteta. Stoga tužitelj traži izricanje jedinstvene zatvorske kazne u trajanju 18 mjeseci bezuvjetnog zatvora.