Spasilačka akcija

Peteročlanu obitelj zaglavljenu u snijegu spasio gospićki HGSS

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Foto HGSS

Ilustracija / Foto HGSS

Zbog olujnog vjetra danas su zatvorene mnoge ceste pa tako i A1 na standardnoj dionici pa su iz tog razloga morali napustiti A1 i pri tome navigacija ih navela majstorskom cestom preko Malog Alana, koja ima status županijske ceste dalje prema jugu. Članovi HGSS-a stanice Gospić nisu dvojili niti sekunde već su spremno krenuli sa svom potrebnom opremom u akcijuGospićki HGSS jutros je dobio poziv od Županijskog centra 112, a s druge strane bio je uplašen glas stranog državljanina koji im je kazao da je zaglavio u snijegu na cesti preko Velebita te da su s njim u vozilu još četiri člana obitelji od kojih jedno dijete. Naveo je da nisu ozlijeđeni, ali da im je hladno jer se pokušavaju izvući već duže vrijeme, no bezuspješno.


Zbog olujnog vjetra danas su zatvorene mnoge ceste pa tako i A1 na standardnoj dionici pa su iz tog razloga morali napustiti A1 i pri tome navigacija ih navela majstorskom cestom preko Malog Alana, koja ima status županijske ceste dalje prema jugu. Članovi HGSS-a stanice Gospić nisu dvojili niti sekunde već su spremno krenuli sa svom potrebnom opremom u akciju.


Kako su naveli na svojem službenom profilu, vozilo kada zaglavi u snijegu putnici možda trenutno nisu ugroženi ili ozlijeđeni, ali nakon nekoliko sati pokušavanja da se izvuku bez uspjeha počinje se javljati strah, panika, pothlađenost, iracionalnost, iscrpljenost, dehidracija, više tehničkih problema na vozilu i najčešće donošenje krive konačne odluke a to je napuštanje vozila. Upravo imajući sve to na umu, krenuli su istog trena u akciju spašavanja, a kako bi se pravovremeno izbjegle moguće teže posljedice dužeg boravka na snijegu.