NEDOZVOLJENO I OPASNO

Petarda ozlijedila 10-godišnjaka: Otac koji mu je dao pirotehniku dobio prekršajnu prijavu

Šarlota Brnčić

Foto/V. KARUZA

Foto/V. KARUZAJoš jedan slučaj ozlijeđivanja pri uporabi pirotehničkih sredstava dogodio se jučer, u popodnevnim satima, u Metkoviću, gdje je zbog nestručnog rukovanja s pirotehničkim sredstvom došlo stradavanja malodobnog djeteta.


U dvorištu obiteljske kuće, dijete u dobi od 10 godina, nestručno je rukovalo s pirotehničkim sredstvom – petardom, koja je eksplodirala u njegovoj ruci, te mu nanijela lakše tjelesne ozljede. Nakon ukazane liječničke pomoći, dijete je upućeno u KBC Split na daljnje preglede.


Provedenim izvidima policijskih službenika Policijske postaje Metković, utvrđeno je da je petardu djetetu dao njegov otac, čime je počinio prekršaj iz Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja, pa je prekršajno sankcioniran.
Iz policije još jednom upozoravaju sve odrasle da petarde nisu igračke i da mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća. Najčešće je riječ o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.
– Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć! U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava, obvezno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz  striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti, ističu iz policije.