Osuđen na 15 godina

PALIO I PUCAO PO CIVILIMA Nizozemska izručila Hrvatskoj osuđenog ratnog zločinca iz Široke Kule

Marin Smolčić

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Zbog počinjenog ratnog zločina gospićki sud je Baraća, zajedno s Dušanom Uzelcem, Draganom Uzelcem i Danom Serdarom, osudio na 15 godina zatvora, dok su Nikola Zagorac, Miroslav Serdar i Dragan Vunjak osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina



ZAGREB Još jučer smo pisali kako nitko od ratnih zločinaca  koji su sudjelovali u masakru žitelja Široke Kule i okolice nije stao pred lice pravde, a već danas je Hrvatskoj izručen ratni zločinac Milorad Barać (53).


Barać je predan Hrvatskoj iz Amsterdama temeljem raspisanog Europskog uhidbenog naloga Županijskog suda u Karlovcu iz 2017. zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Zlikovac je nakon „Oluje“ pobjegao u  Srbiju, a od tuda u Nizozemsku gdje je stekao nizozemsko državljanstvo.


Presudom Županijskog suda u Gospiću od 16. lipnja 1994. Barać je u odsutnosti proglašen krivim što je tijekom rujna i listopada 1991. u Širokoj Kuli kao pripadnik četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine iz automatskog pješačkog naoružanja pucao po civilnim objektima, ograničavao kretanje civilnom stanovništvu, a 13. listopada 1991. zapaljivom tromblonskom minom zapalio kuću u podrumu Dane Oreškovića u kojoj su se nalazili civili. Barać je pritom pucao po civilima, pri čemu je ubijeno osam civila, od toga šest žena i jedna djevojčica, Verica Nikšić (13) koja je tada ubijena zajedno s majkom.




Zbog počinjenog ratnog zločina gospićki sud je Baraća, zajedno s Dušanom Uzelcem, Draganom Uzelcem i Danom Serdarom, osudio na 15 godina zatvora, dok su Nikola Zagorac, Miroslav Serdar i Dragan Vunjak osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina.


Rješenjem Županijskog suda u Gospiću od 13. veljače 2004. dopuštena je obnova postupka u dijelu koji se odnosio jedino na optuženog Danu Serdara koji je u međuvremenu oslobođen optužbe. Milorad Barać je do početka Domovinskog rata radio u tvornici „Marko Orešković“ i živio s roditeljima u zaseoku Ćukovac kod Široke Kule.