Međunarodna akcija

Pali šverceri: U garaži, pred nosom krim policije, miješali kilograme kokaina i amfetamina

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto ReutersHrvatska policija, u suradnji s kolegama iz nekoliko europskih zemalja te u koordinaciji s Uskokom, u akciji Exotic razbila je skupinu međunarodnih krijumčara droge, koja se sumnjiči za kupoprodaju većih količina kokaina, amfetamina i marihuane, javlja Jutarnji.


U Hrvatskoj je u petak i subotu uhićeno ukupno osam osoba osumnjičenih da su švercali i prodavali drogu u sastavu zločinačkog udruženja, dok je deveti član već ranije uhićen u Sloveniji.


Uključen i “nestali” kuhar


Radi se o navodno ranije nestalom srpskom kuharu Dejanu Markusu koji je 7. veljače “pao” s tri litre ulja amfetamina koje je u dvije plastične boce švercao iz Nizozemske.
Kao glavni organizator i financijer šverca droge označen je osumnjičeni Stjepan Plaščar iz Zagreba. Slovenska policija također je na svom teritoriju provela nekoliko pretraga objekata te su i tamo uhićene još dvije osobe koje se povezuju sa švercom droge, a još jedna osoba uhićena je u Srbiji.


Prema neslužbenim informacijama, policija je pripadnike ove skupine počela nadzirati prije godinu dana. U tom su razdoblju, prema dokazima koje su istražitelji prikupili, iz Nizozemske prošvercali više od 20 kilograma kokaina te oko pet kilograma i tri litre amfetamina.


Zaplijenjene su i dvije preprodaje marihuane na zagrebačkom području kojom je prilikom, 20. i 28. veljače, ukupno zaplijenjeno više od šest kilograma droge.


Kokain nabavljali u Nizozemskoj


Kokain koji su nabavljali u Nizozemskoj automobilima su prevozili prema Hrvatskoj. Dio droge prodavali su kupcima u Austriji i Švicarskoj, a dio su skladištili u skrovištu u Sloveniji na području Hočkog Pohorja, odakle su drogu prema potrebi dopremali u Hrvatsku i skrivali je u objektima u Mariji Bistrici te na Pantovčaku u Zagrebu…


Amfetamin su, čini se, miješali s punilima i drugim tvarima u garaži u Ulici Frana Folnegovića u Zagrebu, udaljenoj samo nekoliko stotina metara od sjedišta krim policije u Heinzelovoj ulici.


Naime, upravo u toj garaži u petak je tijekom pretrage pronađeno nekoliko kilograma amfetamina, gotovo 10 kilograma punila, oko pola kilograma kokaina, metalna preša s kalupima i slična pomagala.


Plaščara se sumnjiči da je organizirao i financirao nabavu droge kao i kompletnu logistiku, počevši od izrade “štekova” u automobilima na području Srbije, preko nabave kriptiranih mobitela za neometanu komunikaciju, do najma stanova i apartmana za skrivanje droge te smještaj pripadnika skupine. Navodno je osiguravao i financiranje obrane svojih suradnika koji bi “pali” s drogom.


Kupci padali policiji u ruke


Policija je u proteklih godinu dana nadzirala više pošiljki većih količina kokaina u Hrvatsku, pri čemu su u nekoliko navrata zaplijenili drogu koju su pripadnici ove skupine prodavali daljnjim kupcima.


Tako je primjerice u lipnju prošle godine švicarska policija uhitila svog državljanina Hazirija B. s kilogramom kokaina, nakon što ga je na jednom parkiralištu u mjestu Wangs kupio od Plaščarova suradnika Željka Belanića, koji se nakon kupoprodaje odvezao u svom Porsche Cayenneu ni ne znajući da je kupac potom uhićen.


Po sličnom scenariju kilogram kokaina sredinom srpnja zaplijenila je austrijska policija kod srpskog državljanina Asmira M. neposredno nakon što ga je u Beču kupio od “kuhara” Dejana Markusa.


Markus je nakon toga, ne znajući da je i dalje pod nadzorom policije, nastavio s istim ilegalnim poslom te je u rujnu prodao još jedan kilogram kokaina, ovoga puta Josipu Ž. na području Zadra. Policija je ubrzo zaustavila Josipa Ž. i zaplijenila drogu.


Branili se šutnjom


Tijekom rujna, kako doznaje Jutarnji, istražitelji su zabilježili da je jedan pripadnik skupine u tri navrata prokrijumčario ukupno 15 kilograma droge iz Nizozemske do Slovenije. Dio te droge, oko pet kilograma, na području Hočkog Pohorja ubacili su u Audi Q7. Željko Belanić drogu je trebao prošvercati u Hrvatsku, ali je “pao” na Graničnom prijelazu Cvetlin.


Droga je bila zapakirana u pet paketa. Istražitelji su u prosincu prošle i siječnju ove godine zabilježili još dvije prodaje od po jednog kilograma kokaina u Puli i Zaprešiću, zbog čega su sada “digli” kupce Dževada N. i Marija K.


Nakon završetka kriminalističke obrade osumnjičenici su dovedeni na ispitivanje u USKOK te su se mahom branili šutnjom. Odluka o istražnom zatvoru još nije donesena.