Sudjelovalo čak 19 prevaranata

Pala banda koja je varala na lažiranju ozljeda i izvlačenju odšteta. Tvrdili su da ljudi padaju zbog oštećenih pločnika

Šarlota Brnčić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Na takav je način prvoosumnjičeni za sebe i opunomoćene stranke pribavio protupravnu imovinsku korist u pojedinačnim iznosima od 14.000 do 47.600 kuna odnosno u ukupnom iznosu od oko 316.500 kunaPolicijski službenici PU zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19 osoba starosti od 26 do 88 godina. Tijekom istraživanja potvrđena je sumnja da je 31-godišnjak, zajedno s još 18 osoba počinio deset kaznenih djela “Prijevara“ dok je sam počinio još četiri kaznena djela “Krivotvorenje isprava“.


Naime, sumnja se da je unazad dvije godine, tijekom 2019. i 2020. , u svojstvu punomoćnika stranaka u odštetnim zahtjevima podnijetim trgovačkom društvu iz Zagreba navodio neistinita mjesta nastanka ozljeda stranaka s lažno prikazanim činjenicama da su one zadobile ozljede na području grada Zagreba uslijed oštećenja na pločniku nastalih zbog neodržavanja od strane ovlaštenog i obveznog trgovačkog društva.


Prvoosumnjičeni je na neutvrđeni način pribavio krivotvorenu liječničku dokumentaciju s izmijenjenim mjestom i načinom nastanka ozljeda te takvu priložio uz odštetne zahtjeve upućene oštećenom trgovačkom društvu. Nakon što je oštećeno trgovačko društvo provelo postupak naknade štete, strankama su isplaćivali novčanu naknadu za zadobivene ozljede, od koje naknade je opunomoćenik dio novca zadržavao za sebe.
Na takav je način prvoosumnjičeni za sebe i opunomoćene stranke pribavio protupravnu imovinsku korist u pojedinačnim iznosima od 14.000 do 47.600 kuna odnosno u ukupnom iznosu od oko 316.500 kuna, za koji je iznos i oštećeno trgovačko društvo iz Zagreba.
Jučer je 31-godišnjak uhićen te je temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu obavljena pretraga njegovog stana, odvjetničkog ureda i osobnog automobila, a nakon čega je predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu.


Protiv ostalih osumnjičenih osoba posebno je izvješće nadležnom državnom odvjetništvu podneseno redovnim putem.