Istraga USKOK-a

Otkriveno kako je Posavec primio mito i kome je sređivao zapošljavanja. Prate ga i snimaju mjesecima

Portal Novi list

Matija Posavec / Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Matija Posavec / Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Istražitelji su Posavca počeli tajno nadzirati još krajem prošle godine. Tada je, tvrdi USKOK, realizirao prvo zapošljavanje koje nije bilo u skladu sa zakonomTelegram je doznao detalje priče zbog koje je danas uhićen međimurski župan Matija Posavec zbog sumnji u primanje mita za zapošljavanje u tamošnjoj Županijskoj upravi za ceste.


U policijskoj akciji uz Posavca uhićeni su saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, županijski pročelnik Milorad Novković, donedavni predsjednik Upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međimurske županije Josip Kobal, te Kovačev prijatelj Damir Ledenčan i policijski inspektor Mario Sever.


Bivši gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač uhićen je u odvojenoj akciji. Prijeti mu zatvor zbog lažne prijave za prijetnju smrću usred kampanje za lokalne izbore. Tada se i rasplakao pred kamerama, dok su ga tješili Peđa Grbin i Biljana Borzan.
Više o tome OVDJE.


SDP-ovac lažirao prijetnje smrću, pogledajte kako je pred izbore plakao pred kameramaŽupana Posavca se, pak, koliko je za sada poznato, povezuje s primanjem mita, i to 10 tisuća kuna upravo od Kobala, kojem je osigurao novi mandat na čelu lokalnog ŽUC-a.


Učinio je to, sumnja se, koristeći svoju poziciju međimurskog župana zbog čega je imao ogroman utjecaj na odluke koje je donosila skupština Međimurske županije.


Nadziru ga i snimaju još od prošle godine


Istražitelji su, prema do sada dostupnim podacima, Posavca počeli tajno nadzirati još krajem prošle godine. Tada je, tvrdi USKOK, realizirao prvo zapošljavanje koje nije bilo u skladu sa zakonom.


Naime, sumnja se da je svoj položaj župana iskoristio da bi izvjesnu Josipu M. zaposlio u Međimurskoj županiji. Snimljen je kako traži pročelnika Novkovića da joj pogoduje ne bi li dobila posao u Županiji.


U to je vrijeme, kako je vidljivo iz dokumentacije Međimurske županije, u tijeku bio natječaj za samostalnog upravnog referenta za udruge u Upravnom odjelu za opću upravu i imovinsko-pravne poslove.


Kako je Novković vodio upravo taj odjel Posavec ga je, prema podacima USKOK-a, u više navrata, do početka veljače ove godine kontaktirao i tražio da se osigura posao za njegovu kandidatkinju.


Davali im pitanja, uvodili sistematizaciju


Nakon županovog zahtjeva Novković je, tvrde istražitelji, dao mladoj kandidatkinji uvid u pitanja i zadatke s testiranja na bi li ostvarila najbolji rezultat. Nakon toga je donio i rješenje kojim je primljena na radno mjesto u njegov odjel.


Uhićen međimurski župan Posavec, primio 10.000 kn mita? Istražuju i SDP-ovca Kovača, javio se USKOKPosavca i Novkovića povezuje se s još jednim sumnjivim zapošljavanjem. Naime, negdje krajem ožujka ove godine, kako proizlazi iz tajnih snimki, Posavec je tražio Novakovića da zaposli i mlađahnu Tenu Č.. K


ako bi mogao udovoljiti županovom zahtjevu Novković je, stoji u prijavi, najprije sistematizirao ovo radno mjesto u svom odjelu. Sasvim konkretno, sumnja se da ga je prilagodio stručnoj spremi Posavčeve kandidatkinje.


Nakon što je Posavec potpisao tu novu sistematizaciju Novković je otvorio javni natječaj za obavljanje vježbeničkog staža.


Uz to je, sumnja USKOK, i ovoj kandidatkinji dao zadatke kako bi se unaprijed pripremila. Na kraju je i ona, po županovom nalogu, primljena na radno mjesto u Međimurskoj županiji.


Od koga je dobio mito?


Mito je, prema tvrdnjama istražitelja, Posavec dobio samo od Josipa Kobala, člana upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Međimurske županije.


Njemu je, naime, mandat u tom upravnom vijeću isticao krajem srpnja ove godine, a istražitelji tvrde, da je na osnovu dogovora s Posavcem dobio priliku za nastavak rada na toj poziciji.


Prema tajnim snimkama Posavec je iskoristio svoju političku moć i osigurao preko Odbora za izbor i imenovanje Skupštine Međimurske županije da predloži upravo Kobala za Upravni odbor ŽUC-a.


To se, kako je vidljivo iz dokumentacije, i dogodilo, te je Skupština prijedlog odbora prihvatila. Kobal je, pak, što su istražitelji također zabilježili, predao za to Posavcu nagradu od 10 tisuća kuna, javlja Telegram u tekstu Ane Raić Knežević.