Uhićenja u Zagrebu

Otkriven novi krak u pljački Ine, uhićeni Škugorov zamjenik i direktor velike plinske tvrtke

Hina, P. N.

Foto Igor Kralj/PIXSELL; Screenshot LinkedIN

Foto Igor Kralj/PIXSELL; Screenshot LinkedIN

Uhićeni su Škugorov zamjenik Stjepan Leko i direktor tvrtke EVN Croatia Plin, Vlado MandićZbog nezakonitost u prodaji plina u ponedjeljak su u Zagrebu, prema neslužbenim podacima, uhićeni još jedan direktor u Ini i direktor tvrtke s kojom je ugovorena prodaja plina ispod tržišne cijene.


Policija i Uskok još se nisu oglasili o uhićenjima koja su, kako se doznaje, povezana i s nedavno otkrivenom pljačkom Ine. No, u ovom slučaju šteta je navodno znatno manja od ranije otkrivenih milijardu kuna.


“INA se zalaže za utvrđivanje svih činjenica vezanih uz slučaj Škugor te surađuje s istražnim tijelima. Zbog tajnosti istrage, INA nije u mogućnosti komentirati detalje slučaja”, izvijestili su iz Ine.


Škugorov zamjenik
Telegram javlja da je navodno uhićen Stjepan Leko, rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine. Leko je bio zamjenik Damira Škugora, direktora u Ini osumnjičenog da je s još nekoliko partnera teško oštetio kompaniju. Leko je navodno supotpisivao sporne ugovore o prodaji plina.


Prema saznanjima Telegrama, drugi uhićeni je Vlado Mandić, direktor tvrtke EVN Croatia Plin, jedne od kompanija kojima je Ina prodavala plin, a među kojima je bila i Plinara istočne Slavonije.


Damira Škugora se sumnjiči da je preko Plinare istočne Slavonije jeftino prodavao plin tvrtki OMS Ulaganja, koja ga je potom višestruko skuplje preprodavala strancima.


Još nije potvrđeno da je u takav posao bila upletena i tvrtka EVN Croatia Plin. Kako doznaje Telegram, Škugor nije obuhvaćen novim postupkom.


Leko je u postupku koji vodi USKOK protiv Škugora bio ispitan kao svjedok.


Enormno bogaćenje na Ini


U ranijoj akciji zbog štete Ini od milijardu kuna uhićen je bivši direktor u toj naftnoj kompaniji Damir Škugor, njegov otac Dane, suvlasnici tvrtke OMS Upravljanje Goran Husić i Josip Šurjak te direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.


Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura. Sumnjaju da protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.


Damir Škugor i dalje je u istražnom zatvoru, dok je ostalih četvero pušteno da se brani sa slobode.