Vode ga sucu istrage

Otac monstrum danas izlazi s odjela intenzivne njege i trebao bi dati prvi iskaz istražiteljima

Vanja Vesić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Kako se doznaje, otac-ubojica koji je izbjegao samoubojstvo popivši nedovoljnu količinu tableta, mogao bi već danas izaći s odjela intenzivne skrbi KBC-a Sestre milosrdnice i dati prvi iskaz istražiteljimaZAGREB – U zagrebačkim Mlinovima ispred kuće u kojoj je austrijski biznismen Harald Kopitz (56) tijekom subotnje noći ubio svoje troje mališana, netko od susjeda simbolično je ostavio tri upaljena lampiona i plišanu igračku.


Stravičan čin koji je šokirao Zagreb i Hrvatsku još uvijek nije do kraja rasvijetljen. Netom po dovršenoj obdukciji tijela nesretne djece, blizanaca, curice i dječaka od 7 godina i 4-godišnjeg sinčića, zatražene su dodatne toksikološke analize kako bi se preciznije utvrdilo jesu li nesretni mališani ubijeni gušenjem ili visokom dozom tableta, odnosno je li otac krenuo gušiti djecu nakon što je uočio da dolaze k svijesti.


Kako se doznaje, otac-ubojica koji je izbjegao samoubojstvo popivši nedovoljnu količinu tableta, mogao bi već danas izaći s odjela intenzivne skrbi KBC-a Sestre milosrdnice i dati prvi iskaz istražiteljima prije nego bude doveden pred suca istrage Županijskog suda u Zagrebu. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražit će istražni zatvor, a ovisno o zdravstvenom stanju preživjelog ubojice, odlučit će se o tretmanu u zatvorskoj bolnici.


Tri teška zlodjela
Podsjećamo, s obzirom na to da se radi o tri teška ubojstva djece, nedjela koja nadilaze 40-godišnju zatvorsku sankciju riskira jedinstvenu kaznu od 50 godina robije. Djeca rastavljenih roditelja bila su za vikend kod oca dok im je majka ostala u Dubrovniku završivši u teškom tanju u dubrovačkoj bolnici nakon što je saznala da joj je bivši muž odveo mališane u smrt.


Supružnici su se sporazumno rastali još 2018., a policija i centri za socijalnu skrb nisu dosad zaprimili nijednu dojavu o nasilju ili problemima u obitelji. Je li ubojica djece bio pod utjecajem lijekova ili nekih droga, još se sa sigurnošću ne može reći. Štoviše, stručnjaci navode da su propisani psihofarmaci koji su se dovodili u moguću vezu s izvršenjem tako stravičnog zlodjela mogli zapravo sasvim suprotno djelovati, na smirenje i sedativiranost ubojice. Je li zločinac svoju djecu ubio u napadu agresije ili umrtvljenih osjećaja i empatija za nevine živote, zasad je misterij na koji odgovore trebaju dati sami istražitelji.


Šok na mjestu zločina


Kako smo pisali, u svojem oproštajnom pismu na društvenim mrežama Kopitz je poručio »zbogom« svojim prijateljima, rezigniran privatnim i poslovnim problemima, nijednom riječju ne otkrivajući da će učiniti bilo što nažao djeci, osim sebi. Prikazujući sebe kao žrtvu požalio se na propalu vezu s novom partnericom, neuspjele poslove i besparicu u koju je zapao nakon uspješne karijere financijskog stručnjaka, ne krijući razočaranje što mu se prijatelji iz masonske lože više ne javljaju.


Prijatelji koji su pročitali njegovu objavu alarmirali su policiju, pribojavajući se da će dići ruku na sebe. Nažalost, bilo je prekasno. Oko dva sata iza ponoći, dva sata nakon pisma na Facebooku, policija je u luksuznom stanu trokatnice zatekla stravičan prizor beživotnih tijela troje djece pored omamljenog oca ubojice, neuspjelog samoubojice. Šokantno mjesto zločina potreslo je i najiskusnije istražitelje, a dio policijskih službenika zbog proživljene traume morao je potražiti stručnu pomoć.