Potvrđena optužnica

‘OSVETNIK’ S BREGI: Terete ga da je ubojstvo naručio iz osvete. Taj čovjek ga je tukao

Fiore Vežnaver

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U sjećanju je da je Kristijan Daka dosad procesuiran za imovinske delikte, a sudilo mu se i za slučaj otmice i pokušaja iznude 50 tisuća euraRIJEKA Vijeće riječkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu koja Kristijana Daku (38) iz mjesta Bregi (Matulji) tereti da je iz osvete naručio ubojstvo čovjeka koji ga je teško pretukao prije 12 godina te držao i dostavio oružje i eksploziv u tom »paklenom planu«. Daka, po zanimanju konobar, optužen je za dva kaznena djela, poticanje na teško ubojstvo i nedopuštenog posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari.


Daka se tereti da je kaznena djela počinio u razdoblju od 12. ožujka do 30. svibnja prošle godine, sve s ciljem da se osveti čovjeku koji mu je nanio osobito tešku ozljedu u fizičkom sukobu u središtu Rijeke u lipnju 2007. godine. Riječko Županijsko državno odvjetništvo ga optužuje da je od jedne osobe – ne znajući da je »u tijeku provođenje posebnih dokaznih radnji i da ta osoba ima svojstvo pouzdanika« – zatražio da mu dotični pronađe nekog tko bi uz obećanu nagradu lišio života napadača na njega u slučaju otprije 12 godina.


Obećao je isplatu 30 tisuća eura, ukoliko bi ubojstvo bilo izvršeno na teritoriju Hrvatske, ili 50 tisuća eura, ukoliko bi se egzekucija obavila na području Njemačke, gdje je čovjek na meti također imao adresu, s mogućnošću isplate i u oružju, eksplozivu i drogi, sumnje su s kojima se raspolagalo još na početku istrage, koja je ukazala i na optužbe da je Daka, uvjeren kako je posrednik doista pronašao egzekutora, sastajao se s njime i predao mu u dva navrata oružje i eksploziv.
Posredniku je dostavio više od dva kilograma eksploziva, pištolj, više stotina metaka različitih kalibara, sporogoreći štapin, detonatorske kapisle, kanabisovo ulje i drugo. Optužba tvrdi i da je Daka u jednom kontaktu s posrednikom, s namjerom da egzekutoru omogući i olakša likvidaciju, pokazao obiteljsku u kojoj boravi nesuđena žrtva kada dolazi u Rijeku, te mu predao napisanu adresu stanovanja mete u Rijeci i Njemačkoj. Daka se tereti i za ilegalno držanje oružja te eksploziva i drugog kojeg građani ne smiju posjedovati.


Tužiteljstvo se u istrazi u inkriminacijama posebno pozivalo na izvještaje pouzdanika pod kodnim imenom »Zoran«, u kojima je ostalo zabilježeno da je tijekom njegovog »rada« od optuženika dobivao oružje, eksploziv i streljivo, koje bi odmah nakon toga plijenila policija. »Zoran« bi se trebao pojaviti i na suđenju, kada se odredi njegov termin.


U sjećanju je da je Kristijan Daka dosad procesuiran za imovinske delikte, a sudilo mu se i za slučaj otmice i pokušaja iznude 50 tisuća eura.