Bakranka

Osuđena ‘samo’ zbog krađe i prijetnje: Vesna nije zapalila garažu i skladište

Slavica Kleva

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Mavrinac je osuđena zbog krađe vesla i grampina s barke, te za prijetnju susjedu. No što se tiče požara, sudski vještak nije pronašao dokaze koji bi Mavrinac doveli u vezu s požaromRIJEKA – Vesna Mavrinac (67) iz Bakra nepravomoćno je osuđena za kazneno djelo krađe i prijetnje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci. No, istovremeno, za treće kazneno djelo koje joj se stavljalo na teret, da je požarom izazvala opasnost za imovinu većeg opsega, oslobođena je.


Sukus je to nepravomoćno okončanog sudskog procesa koji se vodio na Općinskom sudu. Sudsko vijeće joj je u kaznu uračunalo vrijeme koje je provela u istražnom zatvoru, nešto više od šest mjeseci sveukupno.


Prema prvoj točki optužnice Mavrinac se teretila da je 22. kolovoza prošle godine oko 6.30 u Nautičkoj ulici u Bakru s namjerom oduzimanja tuđe pokretne stvari s barke marke Elan vlasništvo G.Z. koja je bila privezana na obali uzela i za sebe zadržala drvena vesla dužine 2.70 metara, jedan »sak« za lov ribe te prokromsku kuku za lov ribe dužine 70 cm. Imenovanog vlasnika vesala oštetila je za 1.500 kuna, no vijeće je odlučilo da mu se dosuđuje imovinsko pravni zahtjev u visini tiusću kuna koji je optužena dužna nadoknaditi. U preostalom dijelu zahtjeva, iznosu od 3.500 kuna oštećenik se uputio u građanski postupak.
Druga točka optužnice za koju je vijeće donijelo osuđujuću presudu je prijetnja koju je uputila svom susjedu. Optužnicom se teretila da je 11. rujna u gluho doba noći (oko 2.30 sati) na stubištu stambene zgrade u Bakru prilikom razgovora sa susjedom Ž.M. istom uputila prijetnje »da će ih sve uništiti, da će nestati«. Potom je otišla u svoj stan, no, susjed je zbog osjećaja straha i uznemirenosti, te bojazni za život članova obitelji prijavio prijetnje policiji. Tijekom suđenja ispitan je susjed, kao i njegova supruga.


Za treće kazneno djelo, da je požarom izazvala opasnost za imovinu većeg opsega sudsko vijeće nije donijelo osuđujuću presudu jer tijekom dokaznog postupka sudski vještak za požare nije pronašao dokaze koji bi Mavrinac doveli u uzročno posljedičnu vezu s požarom.


Slično je naglasio i odvjetnik Arsen Stipinović koji je zastupao optuženu Mavrinac, kazavši da kemijsko-fizikalnim vještačenjem provedenim po vještaku iz Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić, nije utvrđeno, a niti dokazano da bi požar u skladišnom prostoru ili bilo kojem drugom prostoru nastao ljudskom radnjom, te provedeno vještačenje ne može isključiti tehnički uzrok požara.


– Također, naglasio je Stipinović, niti saslušani svjedoci nisu ukazivali na optuženu kao osobu koja bi prije uočavanja požara boravila u skladišnom prostoru ili bilo kojem drugom prostoru.


Istražni zatvor


Bakranka je jedno kratko vrijeme provela u istražnom zatvoru upravo zbog sumnji da je izazvala požar u kojem je pričinjena šteta od gotovo 450 tisuća kuna. Požar je buknuo u garaži i priručnom skladištu, preuređenom u apartman pri čemu je izgorio veći dio namještaja i inventara koji je bio u apartmanu, čime je 53-godišnjem vlasniku pričinjena šteta od 367 tisuća kuna.


U garaži su u potpunosti izgorjela i dva motocikla marke BMW u vlasništvu njemačkog državljanina kojem je pričinjena šteta od 80 tisuća kuna. Oštećene osobe upućene su na građanski postupak sa imovinsko pravnim zahtjevom.