Kaznene prijave

Oštetili pet osiguravajućih društava u PGŽ-u za više od 380.000 kuna

Šarlota Brnčić

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Pojedinačno su stekli imovinsku korist u iznosima između 46 i 120 tisuća kuna, oštetivši na taj način pet osiguravajućih društava za sveukupno više od 380.000 kunaDjelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije PU primorsko-goranske dovršili su krim istraživanje nad četvero hrvatskih državljana zbog sumnje u više kaznenih djela na štetu pet osiguravajućih društava, a koja su oštećena za pozamašni novčani iznos.


U pitanju su 37, 39, 26 i 66-godišnjak, koje policija sumnjiči da su od ožujka 2018. do travnja 2020. godine s osiguravajućim društvima ugovarali police putnih osiguranja s klauzulom otkaza putovanja zbog bolesti.


Potom su, po nastanku navodne bolesti uz zahtjeve za isplatu naknade iz osiguranja dostavljali lažnu dokumentaciju, odnosno lažne račune putničkih agencija u kojima su dvoje od njih bili vlasnici i odgovorne osobe, izdane na osumnjičene i druge osobe.
Isto tako, osiguravajućim društvima su dostavljali lažne potvrde o plaćenim putovanjima, preinačenu medicinsku i drugu dokumentaciju (rezervacije smještaja, zrakoplovnih karti i slično), a sve radi isplate naknade iz osiguranja po otkazu inozemnih putovanja zbog lažne bolesti.


Pojedinačno su stekli imovinsku korist u iznosima između 46 i 120 tisuća kuna, oštetivši na taj način pet osiguravajućih društava za sveukupno više od 380.000 kuna.


Kazneno su prijavljeni državnom odvjetništvu zbog više kaznenih djela zlouporabe osiguranja i krivotvorenja isprava.