Akcija USKOK-a

Osam hrvatskih i jedan srpski krijumčar pod istragom zbog prebacivanja 100 migranata. Sumnja se da su ih prebacivali u 25 navrata

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

U akciji su osumnjičenima pretraženi domovi i vozila, a policija je zaplijenila više mobilnih telefona, SIM kartica raznih operatera, 78,650 eura, 6000 kuna i 1710 BiH maraka.ZAGREB – Uskok je nakon policijske prijave i velike akcije u Hrvatskoj i BiH pokrenuo istragu protiv osam hrvatskih i jednog srbijanskog krijumčara migranata osumnjičenih da su preko granice ilegalno prebacili najmanje stotinu stranaca.


“U 25 navrata preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku prebačeno je najmanje 100 stranaca, za što su okrivljenici primili novac koji su sukladno ulogama međusobno podijelili”, priopćio je Uskok u četvrtak.


U MUP-u ističu da je u sklopu kriminalističkog istraživanja u srijedu na području Vukovarsko-srijemske županije i Zagreba “uhićeno pet hrvatskih državljana, dok se jedan hrvatski i jedan srpski državljanin od ranije nalaze u istražnom zatvoru, a za dvojicom hrvatskih državljana se traga”.
U akciji su osumnjičenima pretraženi domovi i vozila, a policija je zaplijenila više mobilnih telefona, SIM kartica raznih operatera, 78,650 eura, 6000 kuna i 1710 BiH maraka.


Svi uhićeni odvedeni su u pritvor, a Uskok je od suca istrage Županijskog sud zatražio određivanje istražnog zatvora za četvoricu okrivljenika.


U Uskoku kažu da su dvojica osumnjičenih od lipnja do kolovoza ove godine s “nepoznatom osobom iz Turske neposredno dogovorili pojedine nedozvoljene prijelaze većeg broja stranaca preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku za 400 eura po osobi”.


Prelazak preko granice navodno je organizirao nepoznati Turčin, a u Hrvatskoj su ih dočekivali domaći osumnjičenici. Automobilima su prevozili do Zagreba odakle su dalje trebali ići prema slovenskoj granici.