PUZ

Optužni prijedlog dvojici organizatora neprijavljenih javnih okupljanja na Trgu svetog Marka

Šarlota Brnčić

Josip Regovic/PIXSELL

Josip Regovic/PIXSELL

Okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od Hrvatskog sabora i Vlade RH.Iz Policijske uprave zagrebačke poslijepodne su izvjestili o dosadašnjim rezultatima kriminalističkog istraživanja koje je u tijeku, a vezano uz neprijavljena javna okupljanja koja su se na prostoru Trga svetog Marka i okolnim ulicama održavala svakodnevno od 8. do 19. studenoga s početkom oko 17.30 sati.


Ističu kako je u nastavku istraživanja utvrđeno da su dvojica muškaraca starosti 51 i 52 godine kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, bez da su to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavili nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti, zbog čega su mirna okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske, odnosno 20 metara od objekta u koji je smješten Ustavni sud.


Također, i da je tom prilikom došlo do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. Podsjećaju i kako je 51-godišnjak prethodno prijavljen i za neprijavljen prosvjed koji je održan u subotu, 20. studenoga na Trgu bana Jelačića.
Temeljem članka 109. a stavka 1. Prekršajnog zakona, policijski službenici su obojici uručili Obavijest da će protiv njih biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja.


Policijska uprava zagrebačka nastavlja kriminalističko istraživanje u svezi s navedenim događajima.