U neubrojivom stanju

Optužen Slovenac koji je u luci Gaženica pucao prema policajcima, kao i prema benzinskoj postaji

Šarlota Brnčić

Foto Dino Stanin/PIXSELL

Foto Dino Stanin/PIXSELL

U namjeri da usmrti jednog policijskog službenika ispalio je hitac prema njemu i pogodio ga.Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je optužnicu protiv okrivljenog 44-godišnjaka slovenskog državljanina i predloženo je produljenje istražnog zatvora. Tereti ga se zbog počinjenih protupravnih djela zakonskih obilježja kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju, prisile prema službenoj osobi i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, počinjenih u neubrojivom stanju.


Okrivljeniku se stavlja na teret da je 29. travnja u 22.50 sati u Zadru, u luci Gaženica, u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svog postupanja niti upravljati svojim postupcima, na terasi benzinske postaje, a nakon što ga je policijska službenica tijekom obilaska i nadzora ugledala naoružanog puškom i upitala što tu radi, ispalio jedan hitac u more te opsovao i cijev puške usmjerio prema njoj, ispalivši potom još jedan hitac u more, zbog čega se ona udaljila od njega.


Nadalje, da je istoga dana i u istom stanju te na istom mjestu, oko 3.40 sati, kada je na mjesto prethodno opisanog događaja došlo više policijskih službenika radi njegovog uhićenja, u namjeri da usmrti jednog policijskog službenika ispalio hitac prema njemu i, stjecajem okolnosti, pogodio ga u područje desnog stopala. Policijski službenik je zadobio laku tjelesnu ozljedu u vidu otvorene rane nožnog zgloba i stopala.
Također, i da je u istom stanju, nakon što je pregovarač za krizne situacije specijalne jedinice policije pokušao s njim stupiti u kontakt te ga pozivao da se preda, sve to ignorirao te ispalio prema policijskim službenicima, koji su bili zaklonjeni iza čvrstih površina, kao i prema benzinskoj postaji, devet hitaca, uslijed čega je doveo u opasnost živote policijskih službenika, ali i imovinu na benzinskoj postaji gdje je moglo doći do zapaljenja i eksplozije lako gorivih materijala.


S obzirom da je tijekom istrage provedenim vještačenjem okrivljenika utvrđeno da je tijekom opisanih događanja bio neubrojiv odnosno nije mogao shvatiti značenje svog djelovanja niti upravljati svojim postupcima, predloženo je produljenje istražnog zatvora sukladno čl. 551. st. 1. Zakona o kaznenom postupku.