Računalna prijevara

Opreza nikad dosta: Prevario ju posrednik u prodaji kriptovalute

Šarlota Brnčić

Nakon što je dobio njene podatke, prevarant je bez njenog znanja pristupio korisničkom računu i novcu, koji je žena prethodno položila na račun, kupio kriptovalutu i poslao je na nepoznati digitalni novčanikPorečka policija istražuje slučaj računalne prijevare, nakon što je 36-godišnjakinja prijavila da je oštećena za nekoliko desetaka tisuća kuna prilikom trgovine kriptovalutama.


Naime, 36-godišnjakinja je u travnju prošle godine stupila u kontakt s osobom koja joj se predstavila kao posrednik na platformi za trgovinu kriptovalutama te je u dogovoru s tom osobom kreirala korisnički račun na jednom portalu kako bi kupila kriptovalutu s kojom bi onda dalje trgovala.


Kako nije znala sama kreirati račun, on joj je ponudio pomoć. Naveo ju je da na svom računalu pokrene program, putem kojeg je uz njenu dozvolu preuzeo upravljanje nad njenim računalom, a potom ju je naveo da mu ustupi svoje korisničko ime i lozinku kako bi dovršio postupak kreiranja računa.
Nakon što je dobio njene podatke, prevarant je bez njenog znanja pristupio korisničkom računu i novcu, koji je žena prethodno položila na račun, kupio kriptovalutu i poslao je na nepoznati digitalni novčanik.


Muškarac je potom od svibnja prošle godine do sredine siječnja ove godine ženu držao u zabludi da u njenu korist trguje kriptovalutama, a onda ju je obavijestio kako je zbog lošeg stanja burze izgubila svoje ulaganje u vrijednosti od nekoliko desetaka tisuća kuna.


Budući da je posumnjala kako je prevarena, 36-godišnjakinja je događaj prijavila policiji.


Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date ili uložite novac.