Gospodarske malverzacije

Opet odgođena odluka o optužnici u slučaju Uljanik

Orjana Antešić

Brodogradilište Uljanik / Foto SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

Brodogradilište Uljanik / Foto SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

O osnovanosti optužnice po novome će se raspravljati 1. i 2. veljače



Zbog bolesti jednog od branitelja ponovno je odgođena sjednica optužnog vijeća na Županijskom sudu u Rijeci u slučaju Uljanik.


O osnovanosti optužnice tako će se raspravljati 1. i 2. veljače.


Nakon hapšenja bivših menadžera Uljanika, »3. maja« i Uljanik grupe u proljeće 2019. godine i njihovog smještanja u istražni pritvor, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci koncem ožujka 2020. godine podiže optužnicu protiv dvanaestorice bivših čelnika Uljanik grupe i Uljanik plovidbe, dok se kao trinaestoptužena našla i sama pulska brodarska kompanija koja je nedugo potom promijenila ime i danas posluje kao Alpha Adriatic. Premda se formalno govori u terminu nove optužnice koju je tužiteljstvo podiglo u rujnu prošle godine, nakon što je zatražena njezina dorada, u odnosu na okrivljenike, činjenične i pravne opise kaznenih djela te zakonske kvalifikacije djela, ista je identična optužnom aktu koji je podignut još 24. ožujka 2020.




Krimen da su počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i subvencijsku prevaru stavljaju se na teret bivšem članu Uprave Uljanika Marinku Brgiću, kao prvooptuženom, a redom slijede bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda kao četvrtookrivljeni, bivši predsjednik uprave Uljanik grupe i Rossandin prethodnik Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori »3. maja« Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor »3. maja« Domagoj Klarić te bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.


Šteta u ovom slučaje se procjenjuje na gotovo 900 milijuna kuna.