Stravična nesreća

Odvjetnik vozača autobusa u kojem je poginulo 10 ljudi: “On nikad nije rekao da je zaspao!”

Portal Novi list

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Policija ga je kazneno prijavila za izazivanje prometne nesreće, a prvotne informacije, da se nesreća dogodila jer je vozač zaspao, odvjetnik je demantiraoZbog opasnosti od bijega 52-godišnji vozač autobusa u kojemu je proteklog vikenda kod Slavonskog Broda poginulo 10 osoba dobio je mjesec dana istražnog zatvora.


Policija ga je kazneno prijavila za izazivanje prometne nesreće, a prvotne informacije, da se nesreća dogodila jer je vozač zaspao, odvjetnik je demantirao.


Što kaže tužiteljstvo


Uzrok tragedije tužiteljstvo vidi u njegovom umoru i nesposobnosti za sigurno upravljanje.
“To proizlazi iz načina i okolnosti uz koje je počinjeno kazneno djelo iz tragova pneumatika na autobusu i svih ostalih okolnosti koje su utvrđene očevidom”, rekao je za RTL Danas Franjo Kopunić, zamjenik županijske državne odvjetnice u Slavonskom Brodu.


Odvjetnik vozača tvrdi: njegovom klijentu iznimno je žao što se sve ovo dogodilo, a opovrgava i informacije koje su se pojavile na početku.


“Koliko imam informaciju od njega, on nikad ni u jednom trenutku nikome nije rekao da je zaspao. Rekao mi je otprilike što se dogodilo tog kobnog jutra, ali to ću zadržati za nas, to je stvar obrane”, rekao je Igor Cišper, odvjetnik vozača.


Pavasović Visković: To je dezinformacija!


Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik 52-godišnjeg vozača autobusa, na pitanje je li istina da je vozač izjavio da je zaspao za volanom, kazao je da se radi o dezinformaciji.


“To se pojavilo u eteru kao dezinformacija i ona je netočna. Ništa za sada nije rekao. Ne bih govorio o načinu na koji ćemo se braniti. Prerano je, gospodin je potresen tragedijom i za sada je šutio”, kazao je.


Pavasović Visković komentirao je i može li Kosovo preuzeti kazneni postupak protiv vozača na sebe te kazao da su se na teoretskoj razini takve stvari događale u prošlosti.


“Bilo je nekoliko nesreća gdje su zemlje odakle je bilo i okrivljena osoba i žrtve preuzele kazneni postupak. Ne znam ima li Hrvatska u ovom trenutku s Kosovom ugovor takve vrste. To je opcija koja je na stolu, vidjet ćemo se hoće li se to dogoditi”, kazao je.


“Ukoliko mu se krivnja dokaže, svatko tko je suđen u RH, a državljanin je druge zemlje može pod određenim uvjetima zatražiti da kaznu izdržava u domicilnoj zemlji. Ukoliko dođe do takvog ishoda razmišljat ćemo o toj opciji”, kazao je Pavasović Visković.


Nije otprije poznat policiji


Kazao je i da nije točna informacija da je vozač otprije poznat policiji.


“Kod ovakvih događaj koji su medijski jako praćeni imate kakofoniju informacija koje dolaze iz razno raznih izvora. Nije poznat otprije policiji, radi se o čovjeku besprijekorne biografije do sada. To je dezinformacija kao priča da je zapao za volanom”, kazao je.


Pavasović Visković je kazao i da će vozač u budućnosti sigurno iznositi obranu.


“U ovom trenutku ne bih puno špekulirao o tome jer je potresen svime što se dogodilo. 10 ljudi je poginulo i nije toliko razmišljao o svojoj sudbini koliko o onome što se oko njega dogodio. Sigurno će u jednom trenutku, odlučit ćemo o načinu na koji ćemo se braniti ali još je prerano”, zaključuje Pavasović Visković za RTL Danas.


Sud mu je odredio mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega.


“Okrivljenik je naime državljanin Republike Kosovo. Hrvatska s Kosovom ima nekakav ugovor suradnje o kaznenim stvarima, ali tim ugovorom nije predviđeno izručenje vlastitih državljana radi kaznenog progona, znači to je onaj razlog zbog kojeg je sud okrivljeniku odredio istražni zatvor”, priča Mile Soldo, sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu.