Mišljenje pravnika

Odvjetnik Anto Nobilo nema sumnje: ‘Napadače s Platka je trebalo kazneno prijaviti’

Vanja Vesić

Napadač je udario nogom u glavu čovjeka koji već leži na podu i nedvojbeno ga ozlijedio, to mijenja kvalifikaciju djela, rekao je Anto NobiloOdvjetnik Anto Nobilo, ujedno i sportski veteran na čelu Hrvatskog taekwondo saveza, komentirao je nečuven, brutalan napad na Platku, gdje su MMA borci pretukli pripadnike HGSS-a i trudnu ženu.


Ovo mogu reći


– Teško mi je kompletno ući u cijeli slučaj jer još uvijek nemamo sve činjenice.


No, iz onoga što je objavljeno u medijima mogu reći da su napadači trebali biti kazneno prijavljeni, a ne prekršajno za naročito drsko ponašanje, smatra odvjetnik Nobilo.
– Ozljede su kvalificirane kao lake, no u konkretnom slučaju kvalifikacija nedjela trebala bi biti nanošenje teških tjelesnih ozljeda u pokušaju, ako govorimo da je napadač udario nogom u glavu čovjeka koji već leži na podu i nedvojbeno ga ozlijedio.


Tim više jer je riječ o treniranoj osobi jakih fizičkih predispozicija. Dakle, treba se podnijeti kaznena prijava, a ne prekršajna za kršenje javnog reda i mira, odnosno naočito drsko ponašanje.


Ako ostane samo na prekršaju…


Ako ostane samo na prekršaju koji se, istina, brže procesuira, nema vođenja kaznenog postupka za isti događaj. Čini mi se da treba točno utvrditi kako je uopće započeo sukob i tko je prvi udario.


Zaključak policije da su i napadači i žrtve bili alkoholizirani može biti olakotna ili otegotna okolnost. No, ovdje nije jasno koja bi to okolnost bila.


U prometnim nezgodama alkoholiziranom vozaču to je otegotna okolnost, a ovdje je sasvim druga situacija. Što se tiče izostanka prijave za obijesnu vožnju, policija je tu točno zaključila jer se izgred nije dogodio na nekoj prometnici, rekao je Anto Nobilo u izjavi za naš list.