Dva kraka istrage

Odlučivanje o optužnici u aferi Uljanik odgođeno do – rujna. U fokusu istrage šteta od 2,6 milijardi kuna

Orjana Antešić

Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Krajem prošle godine novim krakom policijske istrage obuhvaćeno je još osumnjičenika iz Uljanik grupe, ali i Hrvatske brodogradnje - Jadranbroda, a fokus je bio na poslovima i šteti koja je nastala u procesu restrukturiranja "3. maja"ŽDO u Rijeci zatražilo je prolongaciju za podnošenje nove izmijenjene optužnice u aferi Uljanik, a optužno vijeće Županijskog suda u Rijeci taj je zahtjev uvažilo i produljilo rok do 1. rujna ove godine.


Podsjetimo, optužno vijeće vratilo je optužnicu radi dorade istrage koncem veljače ove godine. Sud je, naime, tražio ispitivanje dva svjedoka čiji su raniji iskazi izdvojeni kao nezakoniti, a zatraženo je i prevođenje dokumentacije na kojoj se temeljio nalaz vještaka.


Optužnicu protiv bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića i još 11-ero bivših čelnih ljudi Uljanika, 3. maja i Uljanik plovidbee, riječko je tužiteljstvo podiglo u ožujku prošle godine. Optuženi su za kazneno djelo zloupotrebe u gospodarskom poslovanju i nastalu štetu od oko 900 milijuna kuna.
Krajem prošle godine novim krakom policijske istrage obuhvaćeno je još osumnjičenika iz Uljanik grupe, ali i Hrvatske brodogradnje – Jadranbroda, a fokus je bio na poslovima i šteti koja je nastala u procesu restrukturiranja “3. maja”. Dodatna istraga usmjerena je na štetu od dodatnih milijardu i pol kuna.