Podmićivanje sudaca

Odbijen istražni zatvor za Mamiće i suca Krušlina, iza rešetaka će dvojica sudaca i Drago Tadić

Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Uskok je pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca, braće Zdravka i Zorana Mamića te poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja gotovo pola milijuna eura mitaSudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je prijedlog Uskoka da se Zdravku i Zoranu Mamiću odredi istražni zatvor.


U istražni zatvor neće ni osječki sudac Darko Krušlin, no dovršetak istrage iza rešetaka pričekat će druga dvojica osječkih sudaca Zvonko Vekić i Ante Kvesić.


U istražni zatvor će i osječki poduzetnik Drago Tadić.
Uskok je pokrenuo istragu protiv spomenute trojice osječkih sudaca, braće Zdravka i Zorana Mamića te poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja gotovo pola milijuna eura mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.


Uz istragu pokrenutu nakon izvida u kojima je uz policiju sudjelovao i tzv. porezni Uskok, tužiteljstvo je za svu šestoricu zatražilo određivanje istražnog zatvora.


Ksenija Krizman, zamjenica ravnateljice Uskoka, pojasnila je situaciju oko braće Mamić.


“Odluka o traženju izručenja ide tek po odluci Uskoka o žalbi. Sudac je odbio prijedlog da se protiv njih zatraži istražni zatvor. Protiv Mamića se nije tražio istražni zatvor jer je u drugim spisima za njih već određen istražni zatvor i postoji tjeralica.


Postoji zakon koji kaže da ako istražni zatvor iz drugih predmeta nije konzumiran, a to je slučaj kod braće Mamić, praksa je Vrhovnog suda da ne postoji razlog da se ne donese novo rješenje o istražnom zatvoru.


Tako da smatramo da postoje razlozi za žalbu”, rekla je Ksenija Krizman, prenosi N1.


Pojašnjava da je potrebno rješenje o istražnom zatvoru prije nego li se može tražiti izručenje.


“Vidjet ćemo kakva će biti odluka po žalbi. Postoji rješenje o istražnom zatvoru za Mamića u drugom postupku. Ono je na snazi.


Da braća Mamić dođu u Hrvatsku, oni bi išli u istražni zatvor. To nema veze s ovim postupkom”, kazala je Krizman


Pojasnila je da su tražili da se za ovaj postupak odredi istražni zatvor, a što sa sobom povlači cijelu proceduru.


“O nagodbi u ovom trenutku nema govora. Sad slijedi istraga, ispitivat će se svjedoci, dug je put do nekakve odluke hoće li i kada biti donesena optužnica, a onda i postoje li neke mogućnosti, to nije nešto o čemu se razmišljalo”, pojasnila je zamjenica ravnateljica Uskoka Ksenija Krizman.