Jeziv zločin

Oboje Merdanovića uskoro iza brave? Nastavlja se suđenje za svirepo ubojstvo na Zametu

Fiore Vežnaver

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Visoki tlak bio je razlog za nedolazak na sud Slavice Merdanović (62) optužene za sprečavanje dokazivanja u postupku koji se vodi protiv njenog supruga Džemala (73) optuženog za svirepo ubojstvo jadne Milke Grivičić (55) pred ulazom u njenu kućuRIJEKA Izostanak drugooptužene Slavice Merdanović (62), supruge glavnookrivljenog Džemala Merdanovića (73), odgodio je jučer početak suđenja za jezivi zločin na Gornjem Zametu prošlog ljeta, kada je hladnim oružjem nadomak svoje kuće ubijena 55-godišnja Milka Grivičić. Supruzi optuženog za ubojstvo prijeti mogućnost da završi u pritvoru, ne podnese li sudu medicinsku dokumentaciju o zdravstvenim problemima zbog kojih jučer navodno nije mogla doći na sud. Slavica Merdanović trebala je sjesti na optuženičku klupu zbog kaznenog djela sprječavanja dokazivanja, u biti makinacije oko nadzorne kamere i uređaja za snimanje na obiteljskom posjedu Merdanovića.


Sutkinja Ika Šarić, predsjednica vijeća riječkog Županijskog suda, konstatirala je u sudnici kako je Slavičin odvjetnik pred početak ročišta izvijestio sud da je optuženica ujutro imala previsoki tlak. Prenio je da je njegova branjenica zatim uzela terapiju, pa joj se tlak nešto snizio, a nakon toga je otišla na Hitnu pomoć, gdje je zadržana na promatranju. Sutkinja Šarić izdiktirala je zatim u zapisnik kako se obrana optuženice obvezuje da danas dostavi sudu medicinsku dokumentaciju, inače će se spis proslijediti izvanraspravnom vijeću s prijedlogom da joj se odredi istražni zatvor.Ispostavilo se da je samo šest dana prije ubojstva na Gornjem Zametu protiv Džemala Merdanovića podignuta posljednja optužnica zbog prijetnje. Slavica Merdanović je pak godinu prije ubojstva bila je pritvorena pod sumnjom da je prijetila majci usmrćene Milke Grivičić da će je ubiti i krenula krampom na nju. U sjećanju je i da je Slavica Merdanović nekoliko godina ranije prijetila eksplozijom plina kada je stigao sudski izvršitelj kako bi osposobio za nesmetan prolaz prilazni put na kojem je Merdanović i zavario kapiju.

Odgađala ročišta


Vijeće sutkinje Šarić konstatiralo je i da se u pozadini jučerašnjeg nedolaska Slavice Merdanović na sud nalazi situacija da je, kako je utvrđeno, iz raznoraznih razloga odgađala ročišta u četirima kaznenim postupcima što se protiv nje vode u riječkom Općinskom sudu.


Sljedeći raspravni ciklus zakazan je za dva tjedna, kada bi trebali biti saslušani svjedoci te psihijatrijski i vještak sudske medicine. Neslužbeno se saznaje kako bi Džemal Merdanović, optužen za ubojstvo, već u prvom raspravnom ciklusu mogao priznati inkriminaciju i iznijeti svoju obranu.


Džemal Merdanović optužen je za tzv. obično ubojstvo, što znači da mu prijeti kazna od pet do 20 godina zatvora. U sudnicu je doveden iz istražnog zatvora u kojem se nalazi devet i pol mjeseci, od dana ubojstva. Za kazneno djelo za koje se tereti Slavica Merdanović hrvatski Kazneni zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.


Tragična kulminacija


Ubojstvo Milke Grivičić tragična je kulminacija dugogodišnjeg spora prvih susjeda oko prilaznog puta i poremećenih međususjedskih odnosa. Stravičan zločin dogodio se 31. srpnja prošle godine, oko 13.10 sati, na adresi Stari put 13a na Gornjem Zametu. Milka Grivičić smrtno je ranjena nožem pred kućom u kojoj je živjela njena majka, na prilaznom putu koji vodi i do ulaznog praga kuće prvih susjeda, Merdanovića.


Džemal Merdanović se tereti da je sačekao Milku Grivičić u trenucima kada je prolazila uskim puteljkom, idući prema kući, do svoje majke. Dok je hodala stazom – oko čijeg vlasništva su dvije obitelji vodile spor i na sudu – napao ju je nožem ukupne dužine 32 centimetra, s oštricom dugom 21 centimetar. Zadao joj je više ubodnih rana u predjelu glave i gornjeg dijela tijela, ozljede kojima je nesretna žena brzo podlegla.


Sakrila kameru


Džemalova supruga Slavica Merdanović optužena je da je istog dana, nakon ubojstva, prije no što su istražitelji počeli s pretragom njihove kuće i posjeda, isključila i sakrila uređaj za video-snimanje povezan s nadzornim kamerama u dvorištu. Tereti se da je to učinila jer je znala da su kamere mogle zabilježiti i samo ubojstvo koje je počinio njen suprug, pa je tako željela onemogućiti istragu da ima i taj dokaz protiv muža.


Već su prvi nalazi istrage pokazali da se u pozadini zločina nalaze neriješeni imovinsko-pravni i narušeni međususjedski odnosi, te da između Merdanovića i obitelji žrtve postoji višegodišnji spor vezan za korištenje prilaznog puta, jedinog kojim se može doći do povezanih kuća obitelji ubojice i žrtve. Zbog toga su Merdanovići upućivali prijetnje i Milki Grivičić i njenoj majci Anki Jakovljević, tako da je protiv dvoje Merdanovića tužiteljstvo podignulo nekoliko optužnica zbog tog kaznenog djela.


Prema saznanjima Novog lista, postoji pravomoćna i ovršna presuda Općinskog suda u Rijeci iz 2013. godine kojim je uknjiženo pravo služnosti staze, na kojoj se dogodilo ubojstvo, u korist Milke Grivičić, formalne vlasnice kuće uz Merdanovićevu. To znači da joj je sud odobrio korištenje puteljka, jedinog puta kojim može stići do svoje kuće.