Internet prijevare

Objavio oglas, kontaktirao ga “kupac”, a kada je radi navodne uplate proslijedio svoje podatke, ostao bez novca

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Obavljena je neovlaštena transakcija s njegovog računa od sedam tisuća kunaJučer su policijski službenici Prve policijske postaje Rijeka zaprimili kaznenu prijavu 42-godišnjaka koji je oštećen kaznenim djelom prijevare putem interneta.


Naime, oštećeni je na jednom od internetskih oglasnika objavio oglas o prodaji predmeta na koji mu se putem poruke javila nepoznata osoba.


Nakon dogovora o prodaji internetskom poveznicom, ta osoba ga je zatražila osobne podatke, kao i podatke o bankovnoj kartici, a radi navodne uplate.
Vjerujući nepoznatoj osobi bez da ju je kontaktirao i provjerio njezine osobne podatke, dostavio joj je podatke bankovne kartice uz svoje osobne pa je tako ta nepoznata osoba obavila neovlaštenu transakciju s njegovog računa od sedam tisuća kuna.


I ovaj opisani događaj povod je da još jednom upozorimo i savjetujemo građane da budu oprezni prilikom kupoprodaje na internetu, posebno da zaštite svoje osobne podatke i podatke bankovnih kartica, ističu iz PU primorsko-goranske.


Građanima savjetujemo da kod svakog oblika poslovanja putem interneta prethodno provjere osobe s kojom sklapaju bilo kakav poslovni odnos, a potencijalnom kupcu nikada ne dostavljaju svoje osobne podatke ili s bankovne kartice, poput PIN-a ili CVV broja, nego isključivo IBAN, odnosno, broj bankovnog računa, navode iz policije.