Što je sad ovo?

NOVI PRAVOSUDNI SKANDAL Presuda Daruvarcu pada zbog nevjerojatne pogreške zadarske sutkinje

P. N.

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Foto Dino Stanin / PIXSELL

Sutkinja Meštrović je prilikom izricanja osude Daruvarcu 10. siječnja pročitala tekst presude koji ne odgovara pisanom otpravku presude koju je osam dana kasnije poslala strankama u postupkuU pravosudnom cirkusu oko Davora Kovačevića zvanog Daruvarac koji je nedavno osuđen na pet godina zatvora zbog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, da bi već u nedjelju bio pušten na slobodu do pravomoćnosti presude, dolazi do novog obrata. Naime, presuda bi u rekordnom roku mogla biti ukinuta zbog velike pogreške sutkinje Općinskog suda u Zadru Mitre Meštrović, odnosno bitne povrede procesnog prava.


Sutkinja Meštrović je, doznaje zadarski.hr, prilikom izricanja osude Daruvarcu 10. siječnja pročitala tekst presude koji ne odgovara pisanom otpravku presude koju je osam dana kasnije poslala strankama u postupku. Štoviše, pisani tekst presude upućuje na zaključak da je sutkinja presudu Daruvarcu donijela mjesec dana prije ročišta na kojem mu je stvarno izrekla osudu, što bi značilo da je sutkinja Daruvarca osudila unaprijed, a da nije održala niti jedno ročište.


U uvodnom dijelu presude upućene strankama sutkinja Meštrović navodi da presudu donosi “nakon održane rasprave 13. prosinca 2018., u nazočnosti zastupnika ODO-a, okrivljenika i branitelja okrivljenika, dana 14. prosinca 2018. javno je objavio i presudio…”. Međutim, rasprave u predmetu Daruvarac 13. i 14. prosinca prošle godine nisu bile održane jer tadašnji odvjetnik Daruvarca Andrej Korljan nije pristupio sudu smatrajući da mu je poziv na ročište uručen nezakonito, u roku kraćem od osam dana, kao što to nalaže zakon. Upravo zbog tih činjenica sutkinja Meštrović nije održala rasprave nego ih je odgodila za siječanj, a Daruvarca je, zbog isteka maksimalnog roka istražnog zatvora od šest mjeseci, morala pustiti na slobodu.
Datumi neodržanih ročišta na koje se sutkinja poziva, međutim, ostali su u presudi, iako se ročišta tada nisu održala, a kamoli da je na njima donesena presuda Daruvarcu, piše zadarski.hr.


Na suđenju 10. siječnja, kada sutkinja čita opis djela za koje se Daruvarca proglašava krivim, u dijelu presude gdje se spominju ozljede koje je zadobila pretučena djevojka, navodi se: “…uslijed čega je oštećenica L.G. zadobila teške tjelesne ozlijede.” Sutkinja potom odmah u sljedećem pasusu nastavlja: “Što se tiče djela i kazni, kazne su sljedeće: za tešku tjelesnu ozljedu kazna vam je ukupno četiri godine i šest mjeseci, a za prijetnju šest mjeseci. Ukupno pet godina bezuvjetnog zatvora”.


Međutim, u pisanom otpravku presude, tamo gdje se sutkinja poziva na nikad održana ročišta 13. i 14. prosinca, ti se dijelovi bitno razlikuju. Kod navođenja ozljeda piše: “…uslijed čega je oštećenica L.G. zadobila pored lacerokuntuzivnih rana lica, multiplih kontuzija lica, te frontalnog hematosinusa i frakturu nosne kosti i spetuma s pomakom i frakturu prednjeg dijela vrška alveolarnog nastavka maksile parasagitalnog a koje su ozljede teške naravi”, pa odmah nastavlja “dakle drugoga teško tjelesno ozlijedio, te drugome ozbiljno prijetio da će usmrtiti njega i bliske osobe, čime je okrivljenik Darko Kovačević počinio dva kaznena djela, i to kazneno djelo protiv života i tijela – teška tjelesna ozljeda iz čl. 118. st. 1.KZ-a i kazneno djelo protiv osobne slobode – prijetnja iz čl. 139. st. 2. KZ-a, a sve u svezi čl. 51. ZKP-a.”.


U nastavku presude Daruvarcu se utvrđuje kazna “Temeljem citiranih odredbi KZ-a I-okrivljeniku Darku Kovačeviću se za kazneno djelo iz čl. 118. st. 1. KZ-a, utvrđuje kazna zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci; za kazneno djelo iz čl. 139. st. 2. KZ-a I-okrivljeniku Darku Kovačeviću se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od deset mjeseci. Temeljem čl.51. st. 1. i 2. KZ/11 I.-okrivljenik Darko Kovačević se osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina.”


Na koncu se od Kovačevića traži i naknada za sudske troškove u ukupnom iznosu od 15.864.00 kuna koje je dužan platiti u roku od 90 dana od pravomoćnosti presude i pod prijetnjom ovrhe. Svega toga, međutim, nema u pročitanoj presudi 10. siječnja, navodi se u tekstu koji je donio zadarski.hr.