Stara Gradiška

Novi pokušaj krijumčarenja turskih migranata preko graničnog prijelaza

Hina

Foto PU brodsko-posavska

Foto PU brodsko-posavska

Policija je privela 62-godišnjeg državljanina BiH koji ih je preko graničnog prijelaza Stara Gradiška za novac namjeravao prevesti skrivene u tovarnom prostoru priključnog vozilaJoš jedan pokušaj krijumčarenja turskih državljana u Hrvatsku, njih pet, spriječila je u nedjelju policija i privela 62-godišnjeg državljanina BiH koji ih je preko graničnog prijelaza Stara Gradiška za novac namjeravao prevesti skrivene u tovarnom prostoru priključnog vozila.


Brodsko-posavska policija u utorak je priopćila kako su njeni policajci te carinici na ulazu u državu kontrolirali teretni automobil s priključnim vozilom, kojim je graničnom prijelazu pristupio 62-godišnji državljanin BiH.


Zbog sumnje da u priključnom vozilu prevozi skrivene osobe, obavljena je detaljna kontrola i u tovarnom prostoru pronađeno pet skrivenih osoba.
Istragom je utvrđeno kako je riječ o pet državljana Turske, kojih po izvješćima policije sve više pokušava nelegalno ući u Hrvatsku te dalje u zemlje EU.


Policija je osumnjičenog vozača privela uz kaznenu prijavu zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnice Šengenskog sporazuma.


Sukladno proceduri, nad stranim državljanima proveden je postupak prema zakonima o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te o strancima, pa su postupkom readmisije vraćeni u državu iz koje su nezakonito ušli u Hrvatsku, odnosno u Bosnu i Hercegovinu.


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je iz Bruxellesa, gdje se sastao s kolegama ministrima iz članica EU, izjavio da Unija mora naći načina kako zaštititi svoje interese te uspostaviti jasna pravila i postupke za ulazak na svoj teritorij, kroz bolju suradnju o povratku neregularnih migranata i uspostavom okvira za regularne migracije.


Božinović je naveo kako najveći broj ilegalnih migranata, njih više od 90 posto, u Hrvatsku dolazi iz Bosne i Hercegovine, a u tu zemlju iz Srbije.


“Radi se o građanima država koje imaju bezvizni režim s tim zemljama. To su ti tzv. turisti o kojima govorimo, koji se kada dođu do hrvatske granice pretvore u ilegalne migrante i nastoje ući na teritorij EU”,  poručio je.