Akcija spašavanja

Novi detalji uspješne potrage za ocem i sinom na SUP-u: Pronašao ih je HGSS, nisu imali ozljede

Marinko Glavan

Foto LI Novi Vinodolski, MORH

Foto LI Novi Vinodolski, MORH

Službenici Lučke ispostave Novi Vinodolski preuzeli su spašene od pripadnika HGSS-a u uvali Srščica na otoku Krku.Uspješno je okončana potraga za ocem i njegovim maloljetnim sinom, njemačkim državljanima koji su sinoć nestali na dasci za veslanje (SUP), nakon što su se iz Klenovice Velebitskim kanalom uputili u smjeru otoka Krka na kupanje.


Jutros oko 10 sati kod istočne obale otoka Krka pronađena je SUP daska s jednim veslom, a danas popodne oko 15 sati pronađen je i nestali dvojac.


Pronašao ih HGSS


Pronašli su ih na obali na otoku Krku. Živi su i zdravi, potvrdio nam je riječki lučki kapetan Darko Glažar.
Dok smo s njime razgovarali oca i sina ukrcavali su na brod Lučke kapetanije koji će ih prevesti natrag u Novi Vinodolski.


Foto LI Novi Vinodolski


Oca i sina na otoku Krku pronašla je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), koja je također od jutra bila uključena u opsežno i koordinirano pomorsko i kopneno traganje, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.


Službenici Lučke ispostave Novi Vinodolski preuzeli su spašene od pripadnika HGSS-a u uvali Srščica na otoku Krku, nedugo nakon njihova pronalaska.


Najkon toga su ukrcani na spasilačku brodicu Ispostave te prevezeni u Novi Vinodolski, gdje ih je dočekala supruga, odnosno majka.


Nisu zadobili ozljede


Na poziciji ukrcaja spašenih Nijemaca utvrđeno je da nisu zadobili tjelesne ozljede, a otac dječaka odbio je liječničku pomoć, čime je ova akcija traganja i spašavanja uspješno okončana.Potragom je od sinoć koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka).


O njihovom nestanku javila je njihova supruga, odnosno majka, koja je otkrila da su se otac i sin upustili u rekreativno veslanje unatoč činjenici da je tijekom cijeloga dana u Velebitskom kanalu puhala bura.


Odmah nakon dojave obavijest o nestanku proslijeđena je Lučkoj kapetaniji Rijeka i mjesno nadležnoj Lučkoj ispostavi Novi Vinodolski, a u traganje su angažirane jedinice Pomorske i aerodromske policije Rijeka te Obalne straže RH.


Angažirani avion i helikopter


MORH je danas u potrazi angažirao jedan zrakoplov Pilatus, kao i helikopter Mi-8.Sinoć i noćas službenici LI Novi Vinodolski i PPAP Rijeka izvršili su površinsko traganje za nestalima uz obalni rub, od Vrbnika do Male luke.


Također je pretražen dio akvatorija Velebitskog kanala između Smokvice i otoka Krka, a traganje je zbog smanjene vidljivosti i vremenskih uvjeta privremeno obustavljeno noćas oko dva sata i nastavljeno je jutros, 10. srpnja od 05.00h.


Za kopnenu potragu angažirana je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), korištena su sva raspoloživa sredstva i potraga je zahvaljujući profesionalnosti i trudu svih uključenih završena uspješno.