Zločin iz 1999.

Novi detalji o ubojstvu Ibrahima Dedića: Evo što je istražitelje dovelo do ključnih dokaza

Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

U zločinu su sudjelovale još najmanje dvije osobe, a tamnoplavi BMW »petica« u noći nakon ubojstva nađen je u Biankinijevoj ulici i trebao je biti zapaljen, ali se počiniteljima žurilo jer su imali ranjenikaKrvavi tragovi na mjestu zločina zasad su najjači dokaz tužiteljstva koji povezuju Tomislava Basu s ubojstvom 52-godišnjeg bankara Ibrahima Dedića, koje je izvršeno 3. srpnja 1999. piše u četvrtak Jutarnji list.


U zločinu su sudjelovale još najmanje dvije osobe, a tamnoplavi BMW »petica« u noći nakon ubojstva nađen je u Biankinijevoj ulici i trebao je biti zapaljen, ali se počiniteljima žurilo jer su imali ranjenika, navodi dnevnik.


S obzirom na to da je jedan od egzekutora obilno krvario, krv je nađena, osim na mjestu zločina, i u BMW-u kojim su pobjegli. Ustanovilo se da je auto bio registriran na Ministarstvo obrane, da su s njega bile skinute originalne karlovačke registarske oznake i stavljene prethodno ukradene njemačke.
Osim mjesta gdje je bio parkiran, a Biankinijeva ulica je nedaleko od MORH-a, automobil koji je koristio MORH bio je jedina indicija koja je počinitelje povezivala s vojskom.


»Da smo dobili bilo kakav upit od kriminalističke policije, Vojna policija kao i kriminalistička vojna policija odradile bi sve što bi bilo potrebno i što bi se tražilo«, kaže za Jutarnji umirovljeni general Mate Laušić, koji je u to vrijeme bio i načelnik uprave Vojne policije.


Tomislav Viktor Basa (49), nedavno uhićen zbog Dedićeva ubojstva, bio je od 1. srpnja 1998. godine razriješen dužnosti zbog bolovanja i umirovljen je 31. ožujka 2000. godine s činom natporučnika kada je ocijenjen nesposobnim za djelatnu vojnu službu, donosi Jutarnji list.