Nastavak istraživanja

Nove kaznene prijave za pronevjeru oko 24.000 eura na riječkom Ekonomskom fakultetu. “Savjetovanja” su se masno naplaćivala

Šarlota Brnčić, Hina

Ekonomski fakultet / Foto Sergej Drechsler

Ekonomski fakultet / Foto Sergej Drechsler

U ovom je slučaju ukupno 13 osoba prijavljeno za štetu od 400.000 euraPolicija je, nakon što nedavno prijavila deset osoba s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, podnijela novu kaznenu prijavu protiv četvero osumnjičenih, od kojih su troje djelatnici fakulteta, zbog sumnje da su na štetu Europskog fonda za regionalni razvoj i državnog proračuna pronevjerili 24.000 eura.


U nastavku kriminalističkog istraživanja koje policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske provode u koordinaciji s Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta kazneno je prijavljeno ukupno četvero hrvatskih državljana.


Prema utvrđenom sumnjiče se da su na štetu Europskog fonda za regionalni razvoj te Državnog proračuna Republike Hrvatske pronevjerili materijalna sredstva u iznosu oko 24.000 eura.
Naime, troje hrvatskih državljana (36, 40 i 43 godine) se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti jer su kao djelatnici visokoškolske ustanove prekoračili svoje ovlasti fiktivno angažirajući 40-godišnju hrvatsku državljanku za usluge savjetovanja pri izradi međunarodnog projekta.


Iako tražene usluge nije obavila, isplaćen joj je iznos od oko 9.300 eura.


Osim navedenog, jedan od njih (43-godišnjak) i spomenuta savjetnica se sumnjiče i za kazneno djelo zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju.


Sa savjetnicom dogovorio je usluge savjetovanja pri izradi prijava za druge projekte te joj je isplaćeno oko 14.600 eura unatoč tome što nije ispunila dogovorene obveze.


Time je oštećena visokoškolska ustanova, odnosno Državni proračun RH.


Svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu pod sumnjom u počinjenje navedenih kaznenih djela.


 


Ne navodeći njihova imena ni naziv visokoškolske ustanove, iz policije su priopćili da su u nastavku kriminalističkog istraživanja gospodarskog kriminaliteta kazneno prijavljene tri osobe s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, od kojih je jedna prijavljena i ranije te savjetnica na projektu.


8. veljače prijavljen bivši dekan Alan Host


Prema objavljenim podacima u tom je slučaju do sada kazneno prijavljeno 13 osoba. Policija je 8. veljače podnijela kaznenu prijavu protiv bivšeg dekana Alena Hosta (48) i još devet osoba zbog protupravnih isplata i krivotvorenja kojima su ustanovu i državni proračun oštetili za najmanje 384.000 eura.


Uprava Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci istaknula je tada da su, prema raspoloživim informacijama, moguća kažnjiva djela malverzacija na fakultetu počinjena u razdoblju prije mandata sadašnje uprave.


Policija je ranije izvijestila kako sumnja da je dekan od 2018. do 2022. neosnovanim i protupravnim isplatama novca s računa ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije počinio sedam kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i dva krivotvorenja službene ili poslovne isprave.


Za ista nedjela osumnjičeno je šest hrvatskih državljanki te tri hrvatska državljana od 35 do 58 godina, koji su u dogovoru s osumnjičeni i prema njegovim nalozima provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje. Time su ustanovi u kojoj rade i državnom proračunu prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura, naveli su iz policije.