Granična kontrola

Nova vrsta sintetičke droge pronađena i zaplijenjena kod dvojice mladića iz Belgije na ulazu u Hrvatsku

Šarlota Brnčić

Ilustracija

Ilustracija

Radi se drogi iz skupine psihostimulansa, naziva 3-CMC, težine 133,14 grama.Automobilom, belgijskih nacionalnih oznaka, na ulazu u Hrvatsku iz Mađarske, graničnoj kontroli pristupili su belgijski državljani rođeni 2001. i 2003. godine.


U cilju zaprečivanja krijumčarenja droga preko državne granice, policijski službenici Policijske postaje Prelog pristupili su pregledu osoba, prtljage i vozila te je tom prilikom 21-godišnji belgijski državljanin policijskim službenicima predao otvorenu kartonsku kutiju u kojoj se nalazila PVC vrećica ispunjena sadržajem bijele praškaste materije te digitalnu vagu i nekoliko desetaka komada manjih praznih PVC vrećica s patentnim zatvaračima.


Policijski službenici oduzeli su predane predmete. Preliminarnim testiranje uzorka oduzete bijele praškaste materije dobivena je pozitivna reakcija na prisustvo droge, dok će se točna vrsta i količina odrediti vještačenjem u Centru za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu. Belgijski državljani su uhićeni i privedeni na kriminalističko istraživanje.
Zaprimljenim nalazom toksikološkog vještačenja utvrđeno je da se radi o sintetičkoj drogi iz skupine psihostimulansa, naziva 3-CMC, težine 133,14 grama.


Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnja i promet drogama (neovlašteno posjedovali drogu s namjerom njene daljnje prodaje), predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.