Određen istražni zatvor

Njemica koja je otela kćer u domovini pronađena u stanu u Rijeci; odao ju e-mail

Šarlota Brnčić

NL arhiva

NL arhiva

Da joj se odredi istražni zatvor do predaje njemačkih vlastima zatražilo je riječko Županijsko državno odvjetništvo koje je zaprimilo europski uhidbeni nalog 30. travnja ove godineOdređen je istražni zatvor protiv 48-godišnje državljanke Njemačke koja je prema našim neslužbenim izvorima uhićena u srijedu oko 15 sati u stanu u Rijeci, a za njome je raspisan europski uhidbeni nalog zbog kaznenog djela otmice djeteta.


Neslužbeno saznanja ukazuju na to da je u Rijeci boravila nekoliko tjedana te da ju je odao e-mail poslan u domovinu.


Prema njemačkom zakonu zbog otmice vlastite osmogodišnje kćeri prijeti joj kazna zatvora od jedne od 10 godina.
Da joj se odredi istražni zatvor do predaje njemačkih vlastima zatražilo je riječko Županijsko državno odvjetništvo koje je zaprimilo europski uhidbeni nalog 30. travnja ove godine.


Istražni zatvor može se zamijeniti jamstvom od 75.000 kuna, niz niz mjera opreza među kojima je privremeno oduzimanje putne isprave za prijelaz državne granice te obaveza redovitog javljanja jednom tjedno nadležnim organima.


Dijete predano u nadležni centar za socijalnu skrb

Iz PU primorsko-goranske o slučaju su kratko priopćili kako su u srijedu, 22. rujna, na području Rijeke policijski službenici, temeljem Europskog uhidbenog naloga, uhitili 48-godišnju njemačku državljanku za kojom je Okružni Sud u Heilbronnu, od 13. travnja 2021. godine, raspisao potragu zbog provođenja kaznenog postupka, a poradi sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene članka 235. njemačkog Kaznenog zakona.
Navode da je uz osumnjičenu bila i maloljetna osoba koja je predana u nadležni centar za socijalnu skrb.


Prema neslužbenim no u slučaj upućenim izvorima, majka je prije nekoliko godina u sporu s djetetovim ocem mu uskratila pristup kćeri i to u periodu od više od dvije godine. Kasnije su se stvari dodatno zakomplicirale pa je čak bilo naloženo da se dijete preda dodatnom skrbniku jer prema stručnom mišljenju majka boluje od munchausenovog sindroma pa predstavlja znatan i akutan rizik za dobrobit djeteta, njegovo mentalno i fizičko zdravlje te razvoj.