Policija upozorava

Pas jučer ugrizao za nogu 61-godišnjaka koji je dostavljao poštu, no to je samo zadnji incident u nizu

Šarlota Brnčić

Ilustracija Foto PU istarska

Ilustracija Foto PU istarska

Tijekom ovog mjeseca istarska policija evidentirala je 13 događaja. U pet slučajeva osobe koje su napali psi lakše su ozlijeđeneTijekom ovog mjeseca istarska policija evidentirala je 13 događaja u kojima je utvrđeno da vlasnici nisu poduzeli sve mjere kako njihovi psi ne bi ugrožavali sigurnost ljudi ili drugih životinja, pa su tako u pet slučajeva osobe koje su napali psi lakše ozlijeđene.


Posljednji slučaj dogodio se jučer na području naselja Filipini u Poreču, kada je njemački bokser, koji se nalazio u otvorenom dvorištu, ugrizao za nogu 61-godišnjaka koji je dostavljao poštu.


Policija je 45-godišnjem vlasniku psa izdala prekršajni nalog radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te će o događaju obavijestiti i nadležnu inspekciju.
Novčanu kaznu dobili su i 56-godišnjak koji je 16. listopada neoprezno držao psa pa je njemački ovčar ugrizao 42-godišnjakinju koja je šetala šumskom stazom kod naselja Rošini, kao i 42-godišnjakinja koja 15. listopada nije držala pod nadzorom istarskog goniča pa je on na ulici u Vinežu ugrizao 30-godišnjakinju.


Policija utvrđuje vlasnike pasa u još dva slučaja u kojima su osobe lakše ozlijeđene. Utvrđuje se tko je muškarac, kojem se pas otrgnuo s povodca 21. listopada uz obalu mora u Novigradu. Pas je ugrizao 61-godišnjeg slovenskog državljanina i manjeg psa kojeg je 61-godišnjak šetao na povodcu, te ga je pokušao zaštiti prilikom napada.


Također se utvrđuje i čiji je pas koji je 12. listopada kod kampa u Funtani napao zlatnog retrivera. Dok ih je pokušavala odvojiti, pas nepoznatog vlasnika ugrizao je za ruku 27-godišnju slovensku državljanku, vlasnicu retrivera.


Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane i turiste da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom.


Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje.


Dakle, prilikom šetnje, vlasnici bi trebali držati pse na povodcu radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu.


Također, ukoliko se radi o opasnom ili moguće opasnom psu, on prilikom izvođenje na javnu površinu mora nositi i brnjicu.